2014 7/4

Feedlot i USA

På min resa i USA besökte vi en feedlot cirka en timmas bilfärd norr om Denver. Denna feedlot var en av USA´s absolut största och hade tillstånd att slutgöda 100 000 nöt/år. Cirka 65 personer arbetade på anläggningen som också hade en egen foderfabrik. Feedlotsen ägdes av JBS som är det största slakteriet i USA med flera anläggningar.

Det finns cirka 2-3 mottagningsfållor där djuren inspekteras, vägs och vaccineras-djuren sorteras efter vikt/kön. Djuren är 8 månader till 1 år när de kommer till slutgödningen. Djuren köps via auktioner. Fysiska auktioner minskar och ersätts av videoauktioner för att spara tid och minska risken för smittor. Djuren betalas per kilo vikt. Djur i Colorado räcker ej…köper från 40 delstater!

Alla djuren sorteras på vikt och förs in i fållor. De största grupperna är stut-grupper, ibland 65 djur per grupp. Det finns sjukfållor där djur som får behandling hålls. Inspekteras av veterinärer, skötare rider igenom flocken varje dag. Djuren vägs ej under själva uppfödningen-stressar bara djuren i onödan. Det finns mycket insamlad data att gå på, att väga tillför inget nytt. Slutgödningen tar 150-180 dagar berående på om det är ”natural” dvs inga hormoner och upp till 150 dagar för ”traditional”. Vid insättning väger djuren lite drygt 300 kg och vid utlastning till slakt 650 kg. 3 000 djur skickas till JBS per vecka, fördelat på tre tillfällen.

Djuren får ensilage, majs, majsensilage, finisher och tracer. Allt foder vägs med dator och blandas på en platta. Majsen behandlas på samma sätt som frukostflingor för att öka stärkelsens tillgänglighet.

Djuren går i helt öppna fållor, inget vind eller solskydd. Om det är hett startar ett sprinkler system för att kyla djuren. Vatten är för övrigt en bristvara i Denver! Mycket investeringar har gjorts för att säkerställa vattentillgången, säkert ha vatten till djuren!

 

Five River Cattle Feeding-en av USA:s största feedlots! Foderfabriken syns till höger på bilden.

Five River Cattle Feeding-en av USA:s största feedlots! Foderfabriken syns till höger på bilden.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.