2014 8/4

HKScan Sweden deltar i Sojadialogen

Förra veckan berättade jag att HKScan har åtagit sig att till slutet av 2018 säkerställa att all soja som används i hela värdekedjan för kött ska vara ansvarsfullt producerad. Det känns mycket glädjande att redan nu kunna meddela att HKScan Sweden har tagit nästa steg och fastställt en nationell tidsplan.

Genom åtagande i Svenska Sojadialogen har HKScan Sweden och de andra deltagarna förbundit sig till att i år, 2014, säkerställa att minst 60 procent av den soja som används och/eller säljs av företagen ska vara ansvarsfullt producerad och år 2015 till 100 procent.Sojafält

Sojadialogen är ett brett, frivilligt nätverk som omfattar branschorganisationer, foderindustri, matproducenter och handelskedjor. Idag är det totalt 27 svenska matföretag och organisationer som har tecknat en frivillig överenskommelse med mål att säkerställa att den soja som används för produktion av livsmedel som säljs i Sverige är socialt och miljömässigt ansvarsfullt producerad. Företagen vill tillsammans säkerställa att de produkter som svenska konsumenter köper är producerade med certifierad soja, oavsett om det rör sig om produkter med svenskt eller importerat ursprung.

De senaste 50 åren har den globala sojaproduktionen ökat från 27 miljoner ton till dryga 269 miljoner ton. Sojamjöl är vanligt förekommande som del av foder då det innehåller högvärdigt protein och livsviktiga aminosyror som är nödvändiga för djurens välmående.

Genom att enbart producera och/eller sälja produkter med certifierad soja vill företagen bidra till att förhindra förlust av biologisk mångfald, oansvarig användning av giftiga bekämpningsmedel, exploatering av mark som tillhör lokal- eller ursprungsbefolkningar samt säkra och bra arbetsförhållanden på sojaplantagen. Genom att ställa krav på certifierad soja säkerställs att den odlats utan exploatering av unika naturområden, som Atlantregnskogen, Cerrado, Chaco eller Amazonas.

Postat den av Jakob Danielsson.
Det här inlägget postades i HKScan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.