2014 2/5

Marknadskommentar vecka 19

Gris
Påsken och det fina vädret har inneburit en god försäljning av karré, kotlett och filé. Grillproduktionen rullar på enligt plan och det vackra vädret är bra för försäljningen. Kortveckorna under våren kommer påverka slakt och anmälan – levandelager kan komma att öka igen tills full veckorna är tillbaka. Vi har en bra efterfrågan och försäljning på KRAV och eko.

Nöt
Efterfrågan enligt säsong där mindre ädla detaljer skärs ner till färs och efterfrågan på de ädlare detaljerna ökar och går till grillen. Slutsålt på nöt2:a, det vill säga att efterfrågan på färs har stuckit iväg.

Vi har bra efterfrågan på KRAV-nöt, slakt Linköpingsanläggningen. Hör gärna av dig om du har djur att leverera!

Tänk på att ha fortsatt god framförhållning i din anmälan av djur!

Livdjur
Livkalvar höjs med 1 kr/kg och nu är noteringen för pluskalvar 22 och 20 kr/kg för SRB och SLB.

Många hör av sig om betestjurar och betesdjur just nu-det är bra, fortsätt höra av er så ordnar vi bra affär för köpare och säljare.

Lamm
Vi har en fortsatt stor efterfrågan efter påsken och allt är slutsålt! Nu fokuserar vi på grillsäsongen och tillverkning av grillprodukter. Vi behöver omgående fler lamm och fortsätter därför med ett marknadstillägg på lamm: vecka 19 är tillägget 1,25 kr/kg och trappas ner vecka 20 till 0,75 kr/kg, kvalitet 14-25,9 kg, klass E tom O fett 2- tom 3+. Inget marknadstillägg på lamm vecka 21 och framåt. Vi behöver så många lamm som möjligt de kommande veckorna för att komma igång bra med grillsäsongen så hör av er om ni har lamm eller kan tidigarelägga lamm! Telefon slaktanmälan 0771-500 500.

Tävlingsråvara från Havor på Gotland
Den 7-8 maj arrangeras Bocuse d’Or Europe, Kock-EM i Stockholm i samband med Gastro Nord. Att svensk unggris utsetts till tävlingsråvara är ett bevis på att  svenskt griskött håller en mycket hög klass.

Svensk unggris föds upp på ett flertal gårdar i Sverige. Unggrisen som har valts ut till Bocuse d’Or Europe kommer från Havor som är ett familjejordbruk på Gotland där släktgården gått i arv i elva generationer. Unggrisarna är noga utvalda inom ett smalt viktintervall för att säkerställa en hög och jämn kvalitet. Åldern är cirka 16 veckor och grisarna väger runt 60 kilo vilket är ungefär hälften av den vikt en fullvuxen gris har när den slaktas.

– Vi på HKScan ser fram emot Bocuse d’Or Europe och håller självklart tummarna för att Sveriges kandidat Tommy Myllymäki ska få en bra placering. Läs gärna mera om Havor gård i nummer ett av HKScan Agri tidningen!

 

Havor

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.