2014 16/6

Hampshiregrisar har bättre motståndskraft

Nordic Genetics samarbetspartner i England, JSR Genetics, har uppmärksammat att Hampshirerasen är mycket motståndskraftig mot tarmbakterien Escherichia coli (E. coli). De har tydligt sett att avkommorna, även i besättningar med högt smittryck, klarar sig betydligt bättre än sina konkurrenter. Avkommorna har hög tillväxt samt låg sjuklighet och dödlighet vilket gör att producenterna är mycket nöjda med rasen.

JSR Genetics har låtit DNA-tasta Hampshire för resistens mot E. coli. Dessa genetiska analyser har visat attHampshire har en högre förekomst av gener som ger resistens mot E. coli jämfört med andra raser.

JSR Genetics framhåller att detta är tack vare att Sverige 1986 förbjöd användningen av tillväxtbefrämjande antibiotika. Selektionen har alltså gynnat de djur som klarat sig utan medicinsk hjälp.

För mer information hänvisar vi till Grisföretagaren nr 6 2014 samt JSR´s hemsida.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.