2014 30/7

Minska det onödiga matsvinnet

I Sverige slänger vi 1,2 miljoner ton matavfall varje år, ungefär hälften av det som slängs är ätbart. Livsmedelsverket har i uppgift att arbeta med att minska svinnet och Eskil Erlandsson försöker hitta en marknad för de djurdelar vi inte vill ha.

Livsmedelsverket och Natuvårdsverket arbetar med att minska det onödiga matsvinnet och se till att det oundvikliga används i exempelvis biogasproduktion. Omkring 30 procent av den producerade maten i världen blir avfall. I Sverige är siffran per person 127 kilo per år, varav hälften, alltså 68 kilo är fullt dugligt livsmedel. Livsmedelsverket har fått i uppgift att minska matsvinnet och samtidigt försöker Eskil Erlandsson att sälja det som vi inte vill ha till Kina.

– Matsvinnet är den viktigaste miljöfrågan när det gäller mat, mycket viktigare än att välja ekologiskt, säger Louise Ungerth, chef för konsument och miljöfrågor på Konsumentföreningen Stockholm, till DN. Den största andelen kasserad mat står tvåbarnsfamiljerna för, som slänger livsmedel för 3 000 – 6 000 kr per år. Många tror att butikerna är de stora bovarna, men enligt en ny undersökning gjord av Konsumentföreningen Stockholm är svinnet i butikerna bara 6,3 kilo per person.

– Många konsumenter är livrädda för bästföredatumet och tror att maten blir farlig vid midnatt, det blir den inte, säger Louise Ungerth.

Läs hela artikeln på Jordbruksaktuellt

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.