2014 10/9

Slänger du mat i onödan?

Nu lanserar Livsmedelsverket Matsvinnskollen, ett enkelt sätt att se över sitt eget matsvinn och spara både pengar och miljö. 28 kilo i soptunnan, 26 kilo i slasken – det är mängden mat vi slänger i onödan per person och år i Sverige.

En vanlig barnfamilj kan tjäna minst 3 000-6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn! Samtidigt visar undersökningar att de flesta tror att de inte slänger någon mat alls.

– Anta att en vanlig brödskiva väger 30 gram. Slänger man två brödskivor i veckan blir det på ett år 3,1 kilo svinn. Och det bara på bröd. Lägg sedan till frukt som ligger för länge, mat som glöms i kylen. Små grejer som tillsammans snabbt nå upp till stora mängder på ett år berättar Ingela Dahlin, projektledare Livsmedelsverket.

Att producera mat belastar både klimat och miljö. Bara den mat som kastas i soptunnan från hushållen i Sverige under ett år motsvarar ett utsläpp på 500 000 ton växthusgaser. Det är nästan lika mycket som utsläppen från 200 000 bilar under ett år.

Tipsen från Livsmedelsverket för att minska svinnet är enkla att följa och ger stora vinster både för den egna plånboken och för miljön. Här är några av dem:

•Ät upp maten du köper hem
•Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den
•Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker
•Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa
•Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smooth

Ytterligare information för journalister:
Livsmedelsverkets pressjour 018 – 17 53 40

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.