2014 17/10

Marknadskommentar vecka 43

Brand Skövde slakteri
I fredags för en vecka sedan inträffade en brand i Skövde slakteri som påverkar deras möjlighet att bedriva slakt i egen regi under en lång tid framöver. HKScan vill inte att producenterna skall komma i kläm eller att det finns risk att djur far illa på grund av slakteristoppet. HKScan hjälper Skövde med slaktkapacitet genom att hyra ut Skara anläggningen samt att vi redan nu är igång och legoslaktar nöt i Linköping. Stort tack till alla involverade som har löst ovanstående på så kort tid!

Gris
Produktion av julskinka rullar på samtidigt som vi redan nu börjar förbereda grillsäsong 2015 genom att frysa in karre. Tänk på att hålla en korrekt och uppdaterad anmälan av slaktgrisar. Vi har fortfarande planeringsanmälan men man kommer alltid (även under julveckorna) att kunna justera sin anmälan både uppåt och nedåt senast tisdag veckan innan slakt. Inget tak i anmälan och vi ber alla att anmäla faktiskt behov och inte skapa luft i anmälan och därmed risk för felaktiga beslut.

Nöt
Normal marknadssituation för hösten. Det är höst och stort utbud på marknaden men vi bedömer att vi står oss väl.Ökad slakt vecka 42 bland annat för att vi slaktar boskap åt Skövde. Anmälan och hämtning av HKScan Agris djur påverkas inte av detta utan slakt och personal ökas i paritet med volymen från Skövde. Anmälan av slaktnöt håller fortsatt god takt så hör av dig i god tid för bokning av slakt. Vi prioriterar alltid akuta kor för hämtning som en del av vår service.

Full fart med dikalvsförmedling. Hör av dig om du har dikalv att sälja eller om du vill köpa.

Lamm
Ökad slakt över plan på alla anläggningar utom Linköping där vi har ombyggnadsvecka på lammlinjen. En dag står slakten stilla för att släppa in ombyggnadspersonalen. Fortsatt hög anmälan av både får och lamm och marknaden på får är den som känns mest trög. Vissa anmälningsgrupper av får kommer ej kunna hämtas anmäld vecka eller plus en vecka utifrån marknaden samt att slakten är begränsad i Linköping. OBS vecka 49 kommer slakten i Linköping att stå stilla hela veckan vilket kommer påverka hämtningen av djur.

Noteringsvärde skinn sänks från 20 kr/skinn till 10 kr/skinn vilket påverkar noteringen lamm -0,55 kr/kg och får -0,35 kr/kg. Det är den låga efterfrågan som stryper priset. Problem att kunderna ej vill köpa skinn som har färgmarkeringar kvarstår.

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.