2014 24/11

Produktionen av ekologiskt kött ökar

15 procent av de slaktade nötkreaturen och 22 procent av fåren var uppfödda med ekologiska produktionsmetoder 2013. Den ekologiska produktionen av grisar och kycklingar var däremot liten. Andelen slaktade ekologiska grisar var 2 procent och motsvarande andel för kycklingar var 0,3 procent.

Jordbruksverket publicerar idag en samlad statistik över hur mycket mjölk, kött och ägg som produceras med ekologiska metoder. Invägningen av ekologisk mjölk har ökat kontinuerligt under många år, men 2013 ökade invägningen endast marginellt. 13 procent av den mjölk som levererades till mejerierna var producerad på ekologiska mjölkgårdar. Det var ungefär samma andel som 2012. Slakten av ekologiskt uppfödda nötkreatur och får, i vikt, ökade med 11 respektive 6 procent mellan 2012 och 2013. Sedan 2009 har slakten av ekologiska nötkreatur ökat med 40 procent och motsvarande ökning för får är 48 procent. Andelen ägg som producerades med ekologiska produktionsmetoder uppgick 2013 till 13 procent. Produktionen ökade med 7 procent mellan 2012 och 2013.

Statistiken avser djur som är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder och levererade till slakt från ett jordbruksföretag som är ekologiskt. Statistiken säger däremot inget om mängden kött som säljs med ekologisk märkning i butik. Den ger snarare information om mängden tillgänglig ekologisk svensk köttråvara.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till "Produktionen av ekologiskt kött ökar"