2014 28/11

Marknadskommentar vecka 49

Lamm
Nästa vecka sker ombyggnation av lammslakten i Linköping. Fler lamm slaktas i Krylbo och på Ickholmen istället. Linköping kommer ha slakt av får och lamm fredag, lördag och söndag vecka 49. Som du säkert förstår blir det hämtning annorlunda dagar och tider mot vad som brukar gälla. Tack för din förståelse.

Kom ihåg att boka slakten vecka 1 till och med vecka 14, kunderna behöver besked om förväntade volymer. Du kan alltid byta vecka eller ändra antal i efterhand. Din prognos ger oss en beskrivning över hur många djur som kommer vara tillgängliga under perioden.

Ingen noteringsändring vecka 49.

Nöt
Marknaden har fokus på jul och julprodukter men nötläget känns ändå stabilt. Vissa ädla detaljer ökar i lager men hanteras genom frysning för råvara grill 2015.

Hör av dig för slaktplanering. Vi prioriterar alltid akuta kor för hämtning.

Gris
Roligt att våra koncept julskinkor såsom Rapsgris eller Gourmet skinka efterfrågas och säljer över förväntan. Detaljer som inte är relaterade till julen är så klart mindre efterfrågade och sätts under mer prispress och fokus världsmarknadspriser.

Producenter av ekogrisar sökes. Hör av dig till konceptansvarig Per Nilsson på HKScan om du undrar över regler, hur gör man för att ställa om sin produktion eller frågor om marknaden.

Notering oförändrad vecka 49.

Ny information gällande FCI
FCI är en förkortning som står för Food Chain Information, ett EU-direktiv som verkställs via Livsmedelsverket i Sverige. Ett direktiv som vi har arbetat med sedan ifjol.

Detta direktiv påverkar planering och intransport av grisar till slakt. Alla grisar som skall köras in till slakt måste vara transportplanerade senast klockan 06.00 dagen före transporten skall äga rum. Efter klockan 06.00 får inga ändringar göras, det är således inte möjligt för åkeriet att byta/förändra antal grisar per gård eller byta gårdar de har tänkt hämta djuren på.

EU-direktivet styr även att djurägargaranti och försäkran om uppfyllelse leveransvillkor ska verifieras senast 24 timmar innan leverans av slaktgris till slakteriet.

Denna försäkran har vi fram till nu tagit emot genom ett sms från er leverantörer till oss på slakteriet. Från och med nu skapar vi ytterligare en modell för att verifiera detta. Då genom vår internettjänst för leverantörer.

lassiExempel: Anmälan till vecka 50 finns möjlighet att godkänna på vår internettjänst från lördag klockan 06.00 vecka 48 (29/11) till och med tisdag klockan 23.59 vecka 49 (2/12).

 

Är inte anmälan verifierad innan onsdag skickar vi med automatik ut ett sms på torsdagen enligt nuvarande rutiner.

Trevlig helg
Vi avslutar med en bild från gårdagens gårdsträff i Tranås hos familjen Stjärne som bedriver mjölk och köttproduktion. Inköpare Rune Elebring, Sophia Isberg och Claes Ljungqvist fanns på plats för att informera och bjuda på grillat!

gardstraff_Tranas

 

 

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.