Svenska avelsgrisbesättningar är fortsatt fria från den antibiotikaresistenta bakterien MRSA. Det visar resultatet från en kartläggning under hösten 2014 som Svenska Djurhälsovården genomfört tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt.
I flera andra länder ökar spridningen av MRSA från grisar till människor. I första hand drabbas personer som arbetar med grisar, men även andra personer har blivit smittade. De provtagningar som är gjorda på grisar, och den statistik som finns på smittade människor, visar att vi fortfarande har en gynnsam situation i Sverige.
Den svenska modellen fungerar
Både myndigheterna och grisnäringen har sedan flera decennier arbetat med förebyggande åtgärder som har effekt mot MRSA och andra smittor. Arbetet sker enligt den svenska modellen, där grundtanken är att det är bättre att förebygga än att behandla. Ett exempel är näringens egen importkontroll som görs genom Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll. Den innebär att avelsgrisar som tas in till Sverige provtas, bland annat för MRSA.
Sverige har just nu ett unikt läge där den främsta uppgiften blir att förhindra att MRSA kommer in via människor och får fäste i djurbesättningarna. Förutom åtgärder som förhindrar införsel av smittade djur handlar det om fortsatt förebyggande hygienarbete och att stärka smittskyddet mellan djur och personal, så att smitta från människor till djur kan förhindras.