2015 22/1

HKScan börjar exportera griskött till Kina

Pressmeddelande via Mynewsdesk
HKScan-koncernen, som hör till Europas ledande kött- och charkföretag, kommer börja exportera griskött från Finland till Kina. HKScan Finlands grisslakteri i Forssa kommer få ett exportgodkännande från Kinas livsmedelsmyndigheter utifrån de kontrollbesök som gjordes i augusti 2014.

Enligt direktör Jukka Nikkinen med ansvar för HKScans exportverksamhet och affärsområdet Away from Home innebär starten av direkt export av finländskt griskött till Kina ett nytt betydelsefullt steg i utvecklingen av företagets exportaffär. Tidigare har export från Finland till Kina inte varit möjlig. Förutom griskött siktar HKScan på lång sikt på att börja sälja även andra produkter som lämpar sig för de lokala konsumtionsvanorna. Exempel på produktgrupper som lämpar sig för marknaden är kycklingkött, charkvaror och färdigmat.

”Vi har förberett exportprojektet tillsammans med myndigheterna under en längre tid. De finländska myndigheternas starka stöd och det nära samarbetet mellan industrin, beslutsfattarna och myndigheterna har varit förutsättningar för att exportprojektet ska framskrida”, berättar Nikkinen. ”Efter att HKScan Finland fått sitt godkännande fortsätter vi arbetet för att få samma godkännande på plats även i Sverige”.

HKScan exporterar griskött till flera EU-länder samt bland annat till Nya Zeeland och Japan. Även Ryssland har varit ett viktigt exportland. På grund av det exportförbud som Ryssland införde i januari i fjol har det varit extra  viktigt att öppna upp nya  marknadsområden för den finländska livsmedelsexporten.

Enligt Jukka Nikkinen uppskattar de kinesiska kunderna och konsumenterna att det finländska köttet är rent, säkert och att det har producerats på ett hållbart sätt. Produktionskedjans transparens, köttråvarans spårbarhet samt Finlands goda situation i fråga om djursjukdomar är företagets främsta trumfkort vid exportaffärer. Finland har nolltolerans till exempel mot salmonella, vilket är sällsynt i Europa och globalt.

Det är en växande trend att satsa på en hälsosam diet, särskilt bland unga kineser som bor i städerna. HKScan kan möta det behovet till exempel genom att erbjuda det välsmakande och möra grisköttet HK Rypsiporsas®. I Sverige finns samma produkter med svensk råvara under namnet Svensk Rapsgris® från Scan.

HKScans produktionsanläggning i Forssa, kommer få Kinas exportgodkännande, har system certifierade enligt ISO 9001, 14001 och 22 000 och har tidigare blivit beviljad bl.a. exportgodkännanden av USA och Ryssland. Produktionsanläggningen har cirka 500 anställda.

Cirka 60 procent av det griskött som exporteras från Finland kommer från HKScans produktionsanläggning i Forssa. För närvarande exporterar HKScan kött till närmare 50 länder.

För mer information, kontakta:
Hannu Kottonen, verkställande direktör, HKScan Abp
För kontakt, begär samtal via koncernens kommunikationsdirektör Marja-Leena Dahlskog, tfn 010 570 2142.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.