2015 12/3

Avelsframsteg för Nordic Genetics Hampshire

Produktionsresultaten för 2014 är sammanställda och visar att Hampshire fortsätter att bli en alltmer effektiv faderras. I medel når Hampshiregaltarna 100 kg redan vid 137 dagar. Från födsel till 35 kg har galtarna haft en tillväxt på 452 gram per dag, och den totala tillväxten mellan födsel och 100 kg var 723 gram/dag.

 

De genetiska trenderna går åt önskvärt håll. Fortsatt finns det genetisk potential för snabbare tillväxt, lägre foderförbrukning och ökad köttprocent. Det totala handelsvärdet visar att vinsten de senaste fyra åren är 21 kronor per slaktgris och år.

 

För att testa foderförbrukning i avelsbesättningarna har nya foderautomater installerats. Det ökar möjligheterna att välja ut rätt djur för vidare avel.

 

Internationella framgångar
Under året har det exporterats rekordmånga Hampshire till JSR Genetics i Storbritannien, 333 st galtar. De är fortsatt mycket nöjda med rasen, och genetiska analyser har visat att Hampshire har en högre förekomst av gener som ger resistens mot E. Coli jämfört med andra raser. Det innebär en lägre förekomst av diarré hos nyfödda smågrisar.

I Norge forsätter försäljningen av Hampshiresemin att öka. De privata slakterierna i Norge, Scanpig, använder Hampshire som faderras och 2014 ökade seminförsäljningen med 13 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c}.

 

Läs mer om avelsframstegen och andra nyheter på Nordic Genetics hemsida.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.