2015 26/6

Marknadskommentar vecka 27

Borgeby och Brunnby
Tack till alla som besökte vår monter under Borgeby Fältdagar. Vi återkommer snart med lista över vinnarna i årets tipstävling. Vi fick många positiva kommentarer angående Masala Punjab, årets kryddiga korv, som fanns att provsmaka. Nu plockar vi ihop montern och drar norrut, nästa vecka vill vi gärna träffa dig på Brunnby Lantbrukardagar i Västerås! Vi finns där båda dagarna; 1-2 juli.

Gris
Stort utbud av fläsk i Europa och en kall sommar som inte ger fart i grillsäsongen leder till att priserna faller stort i Tyskland men även i Danmark. Importen trycker på samt lägre fart på grillarna även i Sverige, och det påverkar såklart efterfrågan och försäljning. Notering oförändrad.

Tack för att FCI-försäkran innan slakt fungerar alldeles utmärkt via vår SMS-funktion.

Nöt
Marknaden följer säsong och vi har lägre efterfrågan på vissa mindre ädla detaljer och färs. Nu fokuserar vi på att boka slakten för skolstarten och framåt då allt drar igång igen.

Dags flytta avelstjuren?
Nu börjar det bli tid att planera för att ta bort avelstjuren från flocken för att undvika att småkvigorna blir dräktiga. Det är ett djuromsorgsproblem om dräktiga kvigor förmedlas för slaktuppfödning under hösten. Det är du som säljare som ansvarar för att se till så att kvigorna inte blir betäckta i förtid.

Lamm
Vi förser våra industrikunder med lamm till högtiden Ramadan. Anmäl gärna fler lamm och får under juli då vi även har kampanj. Vecka 27-31 gäller: utökat viktsintervall för bäst betalt (pris enligt märkeslamm i viktsintervall 14-25,9 kg) samt utökas kvalitetsgränserna för lammtillägg enligt kontrakt att även omfatta lite fetare lamm i fettgrupp 3+. OBS noteringens fettavdrag gäller som vanligt!

Införande av tilläggsbetalning för pälsskinn (renrasiga gotlandslamm) från och med vecka 27 med 260 kr/st. Skinnen kvalitetsbedöms i hudbodarna hurvida de uppfyller kriterierna för merbetalning eller ej.

KRAV-lamm sänks 1 kr/kg.

Kom ihåg att regelbundet stämma av lammens tillväxt och kontrollera slaktanmälan. Hör gärna av dig så fort du ser att anmälan inte kommer att stämma så underlättar det i vår planering och vår leveranssäkerhet till kunderna.

Trevlig helg!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.