2015 1/7

HKScans seminuarium i Almedalen var välbesökt

Text och foto: Elisabeth Svensson
Idag var det HKScans seminariumdag i Almedalen. På podiumet fanns experter från LRF Hilda Runesten, Näringslivsdepartmenetet Magnus Nikkanen, HKScan Sweden i form av Göran Holm och Magnus Sjöholm. Efter en kort inledning från experterna fick de inbjudna ordförandena från de politiska ungdomsförbunden ge sin syn på svensk köttproduktion och exportmöjligheter till Kina.

Hilda Runesten från LRF jämförde svensk köttproduktion med omvärldens och påtalade att Sverige klår omvärlden med hästlängder vad gäller djuromsorg och effektiv resursutnyttjande. Hilda påminde även om vikten av betende djur för att upprätthålla en biologisk mångfald.

Seminarium_Almed_inledn

Hilda Runesten från LRF, Magnus Sjöholm och Göran Holm från HKScan Sweden. 

Magnus Sjöholm från HKScan Sweden jobbar bland annat med exportmöjlighet av griskött till Kina. Kina är en av världens största och folkrikaste länder med en snabb tillväxt och ökad efterfrågan på säkra livsmedel. Kina har haft flera livsmedelsskandaler vilket gör att kineserna har en hög tilltro till importerade produkter. Griskött är viktigt i Kina och ”alla delar av djuret äts utom nöffet” förklarade Magnus. Kinas egen produktion av griskött är begränsad i expansion då resurser såsom vatten och areal begränsar.

Magnus Nikkanen från Näringslivsdepartementet beskrev hur expansionsmarknaderna för livsmedel ligger allt längre bort, idag är EU väldigt nära och att se som vår hemmamarknad. På frågan om vi är ”för sent på det” med Kina export möjligheter svarar Magnus att Kina är en stor marknad med tillväxt så där finns goda möjligheter för hög kvalitativa produkter!

Synpunkter och kommentarer från podiet var bland annat att vi skall vara stolta över vår livsmedelsproduktion och en export av livsmedel innebär att vi exporterar både kunskap och värderingar. Vi borde enligt många experter äta mindre mängd kött och podiet påpekade att så är troligen fallet men vi måste välja rätt kött, svenskt kvalitetskött vid de måltider som vi väljer att äta kött. Någon befarade att export av kött till Kina skulle stimulera och öka deras totala köttkonsumtion vilket är dåligt för klimatpåverkan men å andra sidan är det bra om det kött man äter i Kina är producerat med god djuromsorg och minimal antibiotika användning.

Betydelsen av långsiktiga politiska spelregler och beslut diskuterades också.

Seminarium_Almed_podium

Ungdomsförbundens partiordföranden på HKScans seminarium i Almedalen.

Några intressanta slukommentarer under frågestunden var bland annat från Mathilda Hjelm ”Viktigt med tydlig info så att konsumenterna aktivt kan välja klimatvänligt svenskt kött”. Göran Holm från HKScan menade ” Vi måste jobba på vår självbild, vi har inte sett på oss själva som en exportindustri. Rätt mindset krävs för att lyckas”. Frågorna och inläggen ville nästan inte ta slut men vi fick en bra slutkommentar från en av dagens åhörare ”När du väljer mat-välj den bästa hållbara produktionen med andra ord svenskt”.

Seminarium_Almed_publik

Stort tack till alla som medverkade och till alla som kom och lyssnade eller deltog i diskussionen! Dagens debatt kommer inom kort att läggas ut i sin helhet på Scan- resp HKScan Agri bloggen.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i HKScan, Kommunikation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.