2015 3/7

Marknadskommentar vecka 28

Almedalen
HKScans seminarium i Almedalen blev välbesökt och har uppmärktsammats i sociala medier. Nu kan du ta del av vad som sades via youtube-film, klicka här!

Gris
Solen har äntligen kommit med värme och det innebär att grillen sent om sider har kommit igång. Europa fortsätter att påverka vår marknad och prissättning och läget på Europamarknaden återspeglas i Danmarks prissänkning på gris. Vår notering oförändrad vecka 29.

Nöt
Marknaden följer säsong och vi har lägre efterfrågan på vissa mindre ädla detaljer och färs. Nu fokuserar vi på att boka slakten för skolstarten och framåt då allt drar igång igen. Fortsatt stor efterfrågan på livkalv. Kalvförmedlingen har semesterstängt vecka 28 och 29. Anmälan är bemannad som vanligt även under dessa veckor men vi hämtar inga kalvar.

Dags flytta avelstjuren?
Nu börjar det bli tid att planera för att ta bort avelstjuren från flocken för att undvika att småkvigorna blir dräktiga. Det är ett djuromsorgsproblem om dräktiga kvigor förmedlas för slaktuppfödning under hösten. Det är du som säljare som ansvarar för att se till så att kvigorna inte blir betäckta i förtid.

Inköparna kommer snart att börja skicka ut ”Dikalvsbrevet” som innehåller information och formulär för att anmäla dikalvar till förmedling.

Lamm
Vi förser våra industrikunder med lamm till högtiden Ramadan. Anmäl gärna fler lamm och får under juli då vi även har kampanj. Vecka 27-31 gäller: utökat viktsintervall för bäst betalt (pris enligt märkeslamm i viktsintervall 14-25,9 kg) samt utökas kvalitetsgränserna för lammtillägg enligt kontrakt att även omfatta lite fetare lamm i fettgrupp 3+. OBS noteringens fettavdrag gäller som vanligt!

Införande av tilläggsbetalning för pälsskinn (renrasiga gotlandslamm) från och med vecka 27 med 260 kr/st. Skinnen kvalitetsbedöms i hudbodarna hurvida de uppfyller kriterierna för merbetalning eller ej.

Kontraktstillägg sänks 1 kr/kg enligt plan vecka 28. Noteringen för lamm ligger fortfarande en bra bit över föregående år-passa på att lämna dina lamm nu medan marknaden är het och priserna bra.

Kom ihåg att regelbundet stämma av lammens tillväxt och kontrollera slaktanmälan. Hör gärna av dig så fort du ser att anmälan inte kommer att stämma så underlättar det i vår planering och vår leveranssäkerhet till kunderna.

Trevlig helg!

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.