2015 17/7

Marknadskommentar vecka 29-30

Gris
Marknaden är fortfarande relativt lugn med tanke på
det svenska grillvädret. Vi ser ändå en bra efterfrågan på det svenska grillköttet och höjer därför slaktgrisnoteringen med 20 öre/kg v30. Smågrisnoteringen höjs 10 kr.

Den europeiska marknaden är fortfarande väldigt trög och Tyskland sänker med 2 eurocent till v30. Vi får betalt för våra svenska mervärden så länge inte prisgapet mot importen är på en osund nivå, med den senaste sänkning i Tyskland närmar vi oss
den osunda nivån.

Nöt
Marknaden följer säsong och vi har lägre efterfrågan på vissa mindre ädla detaljer och färs. Nu fokuserar vi på att boka slakten för skolstarten och framåt då allt drar igång igen. Fortsatt stor efterfrågan på livkalv.

Dags flytta avelstjuren?
Nu börjar det bli tid att planera för att ta bort avelstjuren från flocken för att undvika att småkvigorna blir dräktiga. Det är ett djuromsorgsproblem om dräktiga kvigor förmedlas för slaktuppfödning under hösten. Det är du som säljare som ansvarar för att se till så att kvigorna inte blir betäckta i förtid.

Inköparna kommer snart att börja skicka ut ”Dikalvsbrevet” som innehåller information och formulär för att anmäla dikalvar till förmedling.

Lamm
Vi förser våra industrikunder med lamm till högtiden Ramadan. Anmäl gärna fler lamm och får under juli då vi även har kampanj. Vecka 27-31 gäller: utökat viktsintervall för bäst betalt (pris enligt märkeslamm i viktsintervall 14-25,9 kg) samt utökas kvalitetsgränserna för lammtillägg enligt kontrakt att även omfatta lite fetare lamm i fettgrupp 3+. OBS noteringens fettavdrag gäller som vanligt!

Kontraktstillägg sänks 1 kr/kg enligt plan vecka 29 resp 30. Kravtillägget lamm sänks 0,5kr/kg. Noteringen för lamm ligger fortfarande en bra bit över föregående år-passa på att lämna dina lamm nu medan marknaden är het och priserna bra. Marknadstillägg får togs bort vecka 29.

Kom ihåg att regelbundet stämma av lammens tillväxt och kontrollera slaktanmälan. Hör gärna av dig så fort du ser att anmälan inte kommer att stämma så underlättar det i vår planering och vår leveranssäkerhet till kunderna.

Trevlig helg! 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.