2015 4/8

Våra matvanor ändras

Våra matvanor har förändrats en hel del sedan 1960-talet. Råvarorna är i stort sett de samma – men vi köper mer och energirikare mat per person. Och konsumtionen av kött, grönsaker och godis har ökat.

Jordbruksverket publicerar årligen statistik över den svenska livsmedelskonsumtionen. I en ny rapport beskriver man konsumtionen från 1960-talet fram till idag. ATL har på webben gjort följande summering av rapporten:

Förädlad mat populärare
Den visar bland annat att maten är mer förädlad numera, medan utbudet blivit bredare. Vissa varor har dock minskat i popularitet såsom mjölk och mjöl.

Ökad köttkonsumtion
Samtidigt konsumerar vi mer kött, grönsaker och godis. Vi konsumerar exempelvis 13 gånger så mycket fjäderfäkött idag jämfört med år 1960.

Mer godis och läsk
Även inköpen av yoghurt, grädde och ost samt frukt och grönsaker har ökat. Däremot äter vi mindre strösocker, men handlar fler varor med socker i som till exempel godis och läsk.

– Vi köper mer mat och maten innehåller mer energi, säger Helena Lööv, en av rapportförfattarna, i en kommentar.

Billigare mat
Maten har också blivit billigare i förhållande till vår inkomstnivå. Kött och grönsaker är ganska dyra livsmedel som vi under senare decennier har haft råd att konsumera oftare.

Mer kött på landsbygden
Rapporten visar även att uteätandet är störst i storstäder och förortskommuner. Här tar också grönsaker och alkohol en större del av matkassan. På landsbygden konsumerar man däremot mer kött än i städerna.

Globala trender
I länder med en positiv ekonomisk tillväxt har konsumtionen av fisk, skaldjur och nötkött ökat. Där ekonomiska krisen slagit hårt är utvecklingen den den motsatta.

Mer hälsomedvetna
En global trend är att vi blir allt mer hälsomedvetna, vilket delvis kan förklara den ökade konsumtionen av frukt och grönt, enligt rapportförfattarna.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.