2015 18/8

Svensk grisproduktion kan växa med export till Kina

Torsdagen den 13:e augusti besökte blivande skog- och lantbruksrådet i Peking HKScans slakteri i Kristianstad för att lära sig mer om slakteriprocessen och företagens behov.

ATL var inbjudna för att träffa gruppen och skriver följande på sin hemsida atl.nu:

Lennart Nilsson tillträder posten som skog- och lantbruksråd i Peking i Kina den 1 september. Han ska arbeta med att främja exporten från Sverige till Kina inom sitt område. På torsdagen träffade han en liten delegation med representanter från HK Scan, KLS Ugglarps och Kött- och charkföretagen.

Slakteriprocessen
Delegationen gick bland annat igenom slakteriprocessen på anläggningen, tittade på delar av grisen som kan vara aktuella för export till Kina och besökte en grisgård.

Bra bas
– Vi vill ge Lennart så bra bas att stå på som möjligt, en kunskap om vad vi gör, hur vi producerar och vad som är unikt med svensk produktion. Och samtidigt belysa varför vi tycker det är viktigt att få godkännande för Kina, sa Magnus Sjöholm, affärsutvecklingsdirektör på HK Scan.

Tillstånd som krävs
Om Sverige får de tillstånd som krävs är det i första hand aktuellt att exportera delar av grisen som inte konsumeras i någon hög grad av svenska konsumenter, såsom inälvor, fötter, svansar och öron.

Att få igång exporten skulle innebära ett stort uppsving för den svenska grisproduktionen som gått igenom svåra lönsamhetskriser.

scanlantbruksradpeking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Tove Nilsson, ATL
Från vänster Ted Stenshed, Magnus Därth, vd Kött- och charkföretagen, Magnus Sjöholm som är affärsutvecklingsdirektör på HK Scan samt skog- och lantbruksrådet Lennart Nilsson.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, HKScan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.