2015 8/9

Att tänka på vid installning av ungdjur

Idisslare har en mängd olika mikroorganismer i sin vom. Det är bakterier, protozoer och även svampar. Av de olika mikroorganismerna finns det olika stammar, och de olika stammarna är specialiserade på att bryta ner olika typer av foder.

Så när ett djur har gått på bete i flera månader så är det mikroorganismerna som bryter ner gräs som har varit aktiva. När djuren stallas in och erbjuds ensilage och kraftfoder så är det dags för mikroorganismerna som är specialiserade på dessa fodermedel, som plötsligt ska börja jobba.

Det tar ca 2 veckor innan vommens mikroorganismer har ställt om sig och anpassat sig till den nya foderstaten. Här kommer några tips för att underlätta omställningen vid foderbytet.

  • Börja utfodra kraftfoder på betet, för att mikroorganismerna ska få tid på sig att vänja sig
  • Börja med 1 kg per djur och dag, öka succesivt. Övergången bör ske under ca 3 veckor, när djuren sen stallas in går det att öka givan snabbt till önskad mängd
  • Tänk på att övergången från gräs till ensilage också är en förändring, dock inte lika stor som övergången till kraftfoder.

Genom att vänja djuren redan på betet så kan du minska produktionssvackan som annars uppstår när djuren stallas in och under några veckor inte full ut kan utnyttja det foder som erbjuds. Börjar du utfodra kraftfodret först på stall så får du öka kraftfodergivan långsammare, börja med ca 1 kg och öka sedan 0,5 kg per vecka till önskad mängd har uppnåtts.

På taurus.mu kan du hitta mer information om installning och utfodring.

Vill Du diskutera utfodring hör av dig till Anna-Maria Larsson, telefon: 044 -19 40 32, anna-maria.larsson@hkscan.com

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Foder. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.