2015 15/9

Har du planerat för kommande säsongs utfodring?

Oavsett vilken djurproduktion du bedriver så är det av största vikt att sätta sig ner och göra en plan över hur dina egna fodermedel, tex spannmål, ensilage, ärtor och åkerbönor mm  kan användas på bästa sätt under den kommande säsongen.

Frågor som behöver funderas över kan vara:

  • Vilka mängder finns av de olika råvarorna?
  • Vilka näringsvärde har de olika ensilagepartierna?
  • Hur mkt råprotein innehåller spannmålen?
  • Är något fodermedel av tveksam hygienisk kvalitet, finns misstanke om toxiner tex DON?

Börja med att ta ut representativa prov på dina råvaror och skicka in för analys. Ta hjälp av din foderrådgivare eller fodersäljare om du är osäker på vad som bör analyseras och var du skickar provet.

När du har svaren på analyserna, har du bra förutsättningar för att göra en bra utfodringsplan.

Ta hjälp av rådgivare/fodersäljare och gör olika foderstater/foderoptimeringar för att ta reda på till vilka djurgrupper råvarorna är mest lönsamma att använda.

Gör en plan för hela året och räkna också på vad du behöver komplettera med. Vilka råvaror eller foder behöver du köpa in och i vilka mängder? Du kanske kan köpa ärtor/åkerbönor av en granne istället för tex soja? Har du brist på spannmål kanske färdigfoder är lönsamt att använda för någon djurgrupp?

Passa även på att fundera över nästa års växtodling, finns det någon gröda du kan odla som ger ett mervärde till din djurproduktion som du inte odlar idag?

Det är väl investerad tid att göra en ordentlig genomgång av fodersituationen på gården. Dessutom mår djuren bra av så få förändringar som möjligt i sin foderstat, så kan du med planering göra foderstaten jämnare över året, så är det en fördel för djuren.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Foder. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.