2015 6/10

Varför behöver djuren salt?

Salt är en mineral som består av natrium och klorid. Natrium behövs i kroppen för att hjälpa till att:

  • reglera blodtrycket
  • binda vätska i kroppen
  • reglera syra-bas balansen
  • transportera glukos i kroppen.

Brist på salt kan leda till att djuren får en lägre tillväxt och sämre hälsa. Djur känner av sitt saltbehov och genom att erbjuda saltstenar så kan de själva försörja sig med den mängd de behöver och som de inte får i sig via foder och mineralfoder. Kan djuret försörja sig med rätt mängd salt så stimulerar det aptiten. Under sommaren behöver djuren mer salt än på vintern.

Tänk på att erbjuda saltsten året runt, både på betet och under stallperioden.

Saltstenar finns i flera varianter, dels med enbart salt, men även med tillsatser av spårämne och vitaminer. Upplever du att många djur ratar mineralfodret så kan det vara ett bra komplement att erbjuda en saltsten med tillsatser som passar det djurslag du har. Får djuren i sig tillräckligt med spårämne och vitaminer genom sitt foder kan du erbjuda en sten med enbart salt.

Postat den av Anna-Maria Larsson.
Det här inlägget postades i Foder. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.