2015 20/10

HKScan Sweden och Hencol AB startar samarbete

Svenskt kött efterfrågas alltmer. HKScan inleder nu ett samarbete med det svenska innovationsföretaget Hencol AB för att vidareutveckla svensk nötköttsproduktion.

”Som ett av Sveriges största köttföretag vill vi stärka hållbarheten och konkurrenskraften i svensk köttproduktion genom ett tätare samarbete med våra duktiga leverantörer” säger Torbjörn Lithell, Inköpsdirektör på HKScan.

Vi ser att en utveckling av köttproduktionen med nya tekniska lösningar har potentialen att kraftigt förändra och förbättra förutsättningarna för lönsam och hållbar nötköttsproduktion. Genom samarbetet med Hencol kommer vi tillsammans att utveckla lösningar och tjänster som är bra för branschen, speciellt producenterna.”

Hencol AB är pionjärer på området med ett egenutvecklat stödsystem för nötköttsproduktion. Gårdssystemet består av specialframtagna vågburar för både obemannad vägning och drivningsvägning med automatisk sortering, samt webbtjänsterna LiveStock Planner.

Nyligen mottog Hencol ”Elmia Innovation Award” för sitt obemannade vägningskoncept Hencol OPV – Obemannad Precisions Vägning. Med periodisk vägning uppstår möjligheten att på ett helt nytt sätt kontinuerligt följa produktionen vilket leder till bättre djurhälsa då sjuka djur kan identifieras tidigare, rätt utfodring och bättre möjlighet att prognostisera slakt. När djuren väger sig själva sker detta utan stress och man slipper farlig djurhantering. Ökad framförhållning gynnar både producenter och slakterier. Innovativa tekniska lösningar med Hencols system ger nya möjligheter att bedriva svensk köttproduktion på ett hållbart sätt. Ett sätt som ger vinster på flera plan då det är bra för djuren, ökar lönsamheten och minskar miljöbelastningen.

”Det är oerhört glädjande för oss att HKScan uppskattar alla fördelar som vårt koncept Gårdssystem ger samtidigt som man värderar vår kompetens som utvecklingsbolag och nytänkare inom köttproduktion” säger Henrik Österlund, grundare av Hencol AB. Med ett av Nordens största köttföretag som en stark samarbetspartner blir vårt kommande samarbete mycket spännande”, fortsätter han.

För mer information kontakta

HKScan Agri Kommunikationschef
Elisabeth Svensson, +46 (0)70 3194063
elisabeth.svensson@hkscan.com

Hencol AB
Henrik Österlund, +46(0)707 333678
henrik.osterlund@hencol.se

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, HKScan Agri. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.