2015 30/11

Minskat matsvinn-Hela djuret

Matsvinnsveckan avslutades med följande information från HKScan: ”Matsvinnsveckan går mot sitt slut men vi kommer att fortsätta arbeta för att minska matsvinnet, och hoppas att du gör det också”.

Här berättar vi mer om hur vi arbetar för att alla delar på djuret ska tas till vara.

Nose to tail
En stark trend inom modern matlagning är Nose to tail, det innebär att man använder hela djuret, från nosen till svansen i matlagningen. Det är därför du numer hittar rätter som griskind, oxsvans och inte minst hemgjorda korvar på finrestaurangerna. HKScan Sweden marknadsför udda detaljer och inspirerar både professionella kockar och vardagsmatlagare att använda dem.

Hela djuret tas till vara
Så mycket som möjligt av djuret blir livsmedel men resten kommer också till nytta: Från kor blir huden läder som används till skor, bilklädslar och möbler och från lamm tar man till vara på fårskinnen. Mucosa och blodplasma används till läkemedel och järntabletter och löpmagen används för att ta fram löpe till ostproduktion. Talg används till margarin och frityrfett samt även till produktion av glycerol som ingår i allt från tvål till asfalt. Ben blir gödsel och fjärrvärme, inälvor blir hund- och kattmat och annat djurfoder, slaktavfall används också till framställning av biogas och HVO (ett biodrivmedel). Delar som vi av tradition inte äter i Sverige, som bladmage, upplevs som en delikatess i andra länder och går till export.

Vi ser att det sker en positiv utveckling på båda områden, intresset för udda detaljer har ökar de senaste åren. På samma sätt har möjligheterna för att ta tillvara på de delar som vi inte äter ökat, till exempel för produktion av biogas och HVO.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i HKScan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.