2015 24/12

Glöm inte bort bruksgalten!

En bruksgalt är en bra investering i besättningen för att stimulera och upptäcka brunst på hondjuren. Han kan också vara värdefull att använda, t.ex. om man inte har semindoser hemma. Vid dessa tillfällen är det viktigt att använda en renrasig Hampshiregalt, och inte en egenproducerad slaktgrisgalt.

Hybrider ger korsningseffekten 0,3 fler smågrisar i kullen, och vid en treraskorsning så blir det ytterligare 0,3 smågrisar i kullen. Om man däremot använder en egenproducerad galt, så får smågrisarna bara halv korsningseffekt (Lantras- och Yorkshiregener kommer då både från suggan och galten). Räkna då istället med 0,45 fler smågrisar, jämfört med 0,6 i idealfallet. Dessutom får avkomman bara 25 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} Hampshiregener, och skattar man att slaktgriskapaciteten hos Hampshire är 40 kr bättre än Yorkshire och Lantras innebär det 10 kr per gris.

Det innebär:

  • Färre födda: – 0,15 * 500 kr = 75 kr
  • Slaktpris (räknat på 11 avvanda per kull): 11 * 10 = 110 kr
  • Totalt förlorar man alltså 185 kr per kull.

Svenska Köttföretagen är de som sköter förmedlingen av Nordic Genetics Hampshiregaltar. Galtarna har högsta hälsostatus och mycket bra avelsvärden. Har man högre krav på benkvalité, tex. inom ekologisk produktion, finns möjlighet att hyra bruksgaltar med högre avelsvärden för hållbarhet. Man hyr galtarna per vecka och i genomsnitt är de i besättningen 20 månader.

Planera ihop med din besättningsveterinär en bra inslussning i besättningen. När sedan galten kommit in i besättningen, tänk på att inte låta honom stå för länge utan att användas, då finns det risk för att han inte förstår vad han ska göra när den dagen kommer. Välj ut en snäll gylta som visar bra brunst så att han får en bra första upplevelse. I början ska han inte användas för mycket, utan max 1-2 ggr i veckan. När han är äldre kan han användas 4-5 ggr i veckan men då måste han ha en längre vila därefter.

Kontakta Svenska Köttföretagen för din beställning! http://www.kottforetagen.se/livdjur-sortiment.html

Vid frågor om Hampshire och avelsarbetet, kontakta Nordic Genetics.

Postat den av Göran Niléhn.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri, Nordic Genetics och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.