2015 29/12

Faktorer som påverkar tillväxten från födsel till slakt

Videncenter for svineproduktion har genomfört en undersökning av vilka faktorer som mest påverkar grisars tillväxt från födsel till slakt. I undersökningen deltog 9 besättningar och totalt 6071 grisar.

De faktorer som påverkar tillväxten mest är:

  • grisens vikt vid födseln
  • kullstorleken
  • suggans kullnummer
  • flyttning i BB stallet
  • behandlingar i BB eller i tillväxtstallet

Vikten vid födseln är den faktor som i den här undersökningen hade störst betydelse för om grisen hamnade bland de 25 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} mest långsamväxande grisarna eller inte. Grisar som vägde under 1 kg vid födelsen hade betydligt högre risk för lägre tillväxt än en gris som väger över 1 kg vid födelsen.

Grisar födda i kullar med mer än 18 grisar (levande och dödfödda) löpte också en större risk för lägre tillväxt. Att flytta smågrisen under tiden i BB avdelningen (oavsett orsak) ger också en ökad risk för lägre tillväxt. Grisar som behandlas i BB eller i tillväxtstallet har en sämre tillväxt fram till slakt jämfört med friska grisar.

Smågrisar från suggor med kullnummer 1 tom 3 löper en ökad risk för lägre tillväxt.

Flyttning av grisar i BB stallet och behandlingar i BB och tillväxtstallet är faktorer som varje enskild besättning kan jobba med och förbättra med olika insatser.

Födelsevikt och kullstorlek är faktorer som är svårare att påverka i den enskilda besättningen, men med stort fokus på suggan under både digivning och dräktighet ökar suggans möjligheter att föda jämna och livskraftiga smågrisar.

Klicka här för att läsa hela undersökningen.

 

Postat den av Anna-Maria Larsson.
Det här inlägget postades i Foder. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.