2016 21/1

Ny slaktdata

Nyligen publicerade slaktdata för 2015 från Animalia (norska branschorganisationen för kött) visar att slaktvikterna i Norge generellt sett har stigit med drygt 3 kg i jämförelse med resultat från 2014. Samtidigt har köttprocenten minskat med 0,39 enheter. Anledningen till den minskade köttprocenten kan dels vara den högre slaktvikten men även för att nya hybriden TN70 fått ett större inslag i slaktgrispopulationen i Norge. Ser man på resultaten för respektive raskombination på slaktgrisen, Nordic Genetics Hampshire, hybrid och Noroc (Norsvin Duroc) så har slaktvikten ökat mest och köttprocenten minskat minst för Hampshirekorsningarna. Detta innebär att tillbakagången av köttprocent för Hampshire i kombination med TN70 har varit låg i jämförelse med de andra raserna och tyder på att Hampshire tillsammans till TN70 är en god matchning. Se Scanpigs nyhetsbrev med Animalias resultat här. Observera att köttprocent i Norge inte är mäts på samma sätt som i Sverige.  

För mer information, klicka ScanPig orienterer januar 2016.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri, Nordic Genetics och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.