2016 26/1

HKScan har krav på total spårbarhet

Livsmedelsverkets inspektörer misstänker att två gotländska livsmedelsföretag har fuskat med ursprungsmärkningen av kött genom att blanda importerat kött med svenskt kött och sedan sålt detta vidare som ekologiskt svenskt kött.

Med anledning av detta vill HKScan betona att vi aldrig har köpt något kött från någon av dessa aktörer och att de har över huvudtaget aldrig funnits med i våra kundregister.

HKScan har krav på total spårbarhet och vi besöker och reviderar alla våra leverantörer. Det gäller slakterier liksom gårdar som levererar till slakteriet. Det gäller i Sverige men också när vi importerar kött från andra länder.

Vid revision av våra leverantörer som vi köper ekologiskt eller KRAV kött ifrån gör vi alltid en så kallad massbalanskontroll. Det betyder att vi kontrollerar hur mycket råvara, d v s kilo slaktdjur, de har och att volymen kött som säljs sedan överensstämmer.

HKScan har många års erfarenhet att arbeta med spårbarhet och all produktion och hantering av livsmedel registreras i ett antal olika system på HKScan. Det gör att vi kan säkerställa att produkter kan identifieras och spåras såväl bakåt som framåt i livsmedelskedjan vilket bl a att är nödvändigt för att kunna genomföra riktade och lämpliga tillbakadraganden av livsmedel från marknaden och informera konsumenter och kontrollmyndigheter om problem med livsmedelssäkerheten uppstår.

HKScan kan också identifiera från vilka och vem vi mottagit råvaror, slaktdjur, ingredienser, vatten och förpackningsmaterial. Vi måste också kunna identifiera till vem vi sålt det vi producerat.

HKScan säljer har flera kända produktvarumärken i Sverige såsom Pärsons och Scan. Varumärket Scan är alltid 100 procent svenskt kött (d.v.s. djuren är födda, uppväxta, slaktade och styckade i Sverige).

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, HKScan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.