2016 10/5

Betesdjur behöver mineraler och salt

Nu är betessäsongen igång och gräset växer så det knakar. För att dina dikor, ungdjur, tackor och lamm, ska må bra så behöver de ett tillskott av mineraler och salt.

Tänk på att använda ett mineralfoder/mineralsten som passar till ditt bete. Vet du att betesmarken du använder har ett högt innehåll av kalium, bör du använda ett mineralfoder med extra magnesium. Kalium gör att upptaget av magnesium i kroppen försämras, och en brist på magnesium kan leda till beteskramp.

Vilken kalcium/fosfor kvot ditt mineralfoder behöver ha beror på andel klöver i betet. Klöver innehåller mer kalcium än gräs, så ju högre innehåll av klöver i betet, desto mindre kalcium behöver du tillföra med mineralfodret. Du väljer ett mineralfoder med lägre kalcium/fosfor kvot.

När det är varmt ökar djurens behov salt, även om djuren har fri tillgång till mineralfoder är det viktigt att det finns saltstenar, så att djuren inte överkonsumerar mineralfodret för att täcka sitt behov av salt.

Tänk även på att ofta kontrollera att djuren har tillgång till friskt vatten i tillräcklig mängd.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Foder. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.