2016 8/6

Påminnelse – Stoppa utbredningen utav Afrikansk svinpest

Vi har här skrivit om Afrikansk svinpest förut men tyvärr är risken att vi drabbas ännu inte över och vi vill absolut inte få hit sjukdomen, därför en påminnelse om smittrisk och utbredning.

Afrikansk svinpest är en mycket smittsam virussjukdom som kan förekomma hos både hos tamsvin och vildsvin. Viruset smittar inte människor och köttet från djuren är inte farligt att äta. Afrikansk svinpest har hittills aldrig konstaterats i Sverige.

I samband med de nya utbrotten i Litauen och Polen har risken att överföra smitta ökat, framför allt till den svenska vildsvinstammen. Mellan svinbesättningar kan virus mycket lätt överföras med levande djur, personer, bilar och redskap.  Vi har därför tagit fram ett informationsblad och checklista som ni kan gå igenom med er personal och lägga synligt i personalutrymmen.

ASP

Länk till utskriftvänlig checklista: Checklista afrikansk svinpest

 

 

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Gris och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.