2016 14/6

Har du koll på avelstjuren?

Det börjar närma sig tidpunkten då det oftast är lämpligt att ta bort avelstjuren från flocken av dikor. Om tjuren går kvar för länge är risken stor att han betäcker även småkvigorna. Risken för komplikationer vid kalvningen är mycket stor och orsakar lidande för kvigan.

Lite tips från oss på HKScan Agri
• Småkvigor av korsningsras blir snabbt könsmogna och kan bli dräktiga från 4-5 månaders ålder. Avelstjuren måste tas bort från flocken i tid för att förhindra att denne betäcker de små kvigorna.

• Håll även koll på syskonen till kvigorna, det vill säga de yngre tjurarna. Tidigt födda tjurkalvar kan bli funktionsdugliga under betessäsongen.

• Planera i god tid vilken hage avelstjuren kan slussas över till när han inte kan gå kvar i flocken längre. Låt ett par gamla kodamer följa med så att tjuren inte känner sig ensam, utan han har sällskap och håller sig lugn.

Vi vill också gärna uppmana om att regelbundet och i god tid innan förmedling eller slakt se över djuren så att de är korrekt märkta. Samma sak gäller med uppgifter i CDB.

Kontakta din inköpare
Har du frågor eller har du dikalvar att sälja är det en god idé att prata med din lokala inköpare. Du hittar din kontaktperson här, klicka på länken.

Hör gärna av dig i god tid, vi har många köpare som gärna vill ha en tidig förmedling!

Slattakra_kor

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.