2016 18/7

Lyckas med betäckningen – lamma enligt din plan!

Genom ett bra förarbete går det att säkra upp att både tackor och baggar befinner sig i god kondition när det är dags för betäckning vilket har stor betydelse för slutresultatet. En koncentrerad betäckning ger en samlad lamning vilket i sin tur sparar din tid och ork!

* det är tidseffektivt att passa flera lamningar samtidigt när du ändå är i stallet

* all utrustning finns framme och du är fokuserad

* fler djur kommer att vara i samma fas och näringsbehov under dräktighet, digivning och tillväxt vilket underlättar utfodringen

* enklare vid avvänjning och vid slaktleverans

* mindre jobb med vägning och leverans av lamm då det kommer att bli färre leveranstillfällen och fler djur varje gång

Förberedelse av tackor
Hur tackan sköts och fungerar under perioden hon har lamm vid sidan kommer att ha betydelse för betäckningen lite längre fram. Låt inte tackan gå ner för mycket i hull under digivningen och var noga med tillskott av mineraler och E-vitamin/selen.

* avvänj i rätt tid, låt inte lammen gå kvar allt för länge hos tackan (se mer längre fram)

* kontrollera hull, juver, klövar och sortera bort/märk upp utslagstackor

* tackorna ska vara i stigande hull vid betäckning och behovet av mineraler och spårämnen ska vara täckt. Lagom hull vid betäckning är 3 (skala 1-5)

* det tar 4-6 veckor att öka ett steg i hullskalan

Förberedelse baggar
Baggen är halva din besättning brukar det heta. Köp bra baggar och ha gärna en bagge i reserv om din ordinarie bagge skulle skadar sig eller blir sjuk. Att satsa allt på enbart en bagge kan vara riskabelt!

* kontrollera baggarnas hull men även testiklar, ben och klövar

* var noga med mineraler och spårämnen

*baggarna ska orka jobba under betäckningen. Valla och träna dem gärna en tid innan!

Mer information kommer!
Håll utkik här på bloggen – snart kommer nästa avsnitt om hur du får en bra och lyckad betäckning i din besättning!

 

Slattakra_far

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.