2016 7/9

Hösten är på gång – och det innebär bland annat att det är dags för avvänjning av dikalvarna

Kanske har du redan avvant dina dikalvar, eller så är du igång och planerar för det.

Avvänjningen innebär en stor stress för kalven, och det är viktigt att försöka minska stressen så mycket som möjligt för att kalven ska ta sig igenom avvänjningen så bra som möjligt. Att kalven är van vid att äta kraftfoder kan göra att perioden med tillväxttapp blir flera dagar kortare.

Börja gärna att utfodra kalvarna med kraftfoder i en kalvgömma på betet 2-4 veckor innan avvänjningen. Detta gör att kalven lär sig att äta kraftfoder och att våmmen får en chans att vänja sig vid detta. När kalvarna stallas in så är en lämplig kraftfodergiva ca 2-2,5 kg per dag. Håll denna giva i 1-2 veckor och öka sedan succesivt till önskad nivå. Lämplig ökningstakt är ca 0,5 kg per vecka.

Om du inte kan introducera kraftfodret på betet, då kan du vänta med det tills kalvarna har varit i stallet några dagar så hinner de vänja sig lite grann vid grovfodret innan de börjar äta kraftfoder.

När du väljer vilket kraftfoder som ska användas så diskutera råvaruinnehållet i fodret med din fodersäljare/foderrådgivare. Unga djur behöver en god proteinkvalitet i fodret för att på bästa sätt utnyttja sin tillväxtpotential och för att få en önskad muskelansättning.

Tänk på att det är enklare att välja foder och få en bra utfodring om kalvarna är jämnstora vid avvänjningen. Så att ha en koncentrerad kalvning på vintern/våren är en klar fördel för att få till en bra hantering av kalvarna på hösten.

Vill du läsa mer om utfodring kring avvänjning och tillskottsutfodring under betesperioden, klicka här, så kommer du in på Gård och Djurhälsans hemsida där du hittar mycket bra information.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Foder. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.