2016 31/10

Podcast – Tips för effektiv produktion och klimatsmart foderhantering

Anna-Maria Larsson, HKScan Agris foderexpert berättar hur våra djurproducenter kan minska sitt fodersvinn och arbeta mer klimatsmart.

Anna_maria_Gravatar

För en smart produktion är det viktig med god kontroll av sin produktion. Hur fodret (ensilaget) handhas, analyseras och mixas påverkar djurens tillväxt och välmående. Det är viktigt att tänka hur olika fodermedel hanteras på gården vad gäller exempelvis torkning, malning och utfodring. Med bra hantering slipper foder sorteras bort och man ett lägre spill av foder. Vilket är mycket värt både ekonomiskt och miljömässigt.

Friska och välmående djur är mer klimatsmarta då det går åt mindre resurser. Vad som är ett bra ensilage/foder beror på vilken djurkategori du ska använda det till. En dräktig kossa har helt andra krav än ett snabbväxande ungnöt.

Med foderanalyser av de hemmaproducerade foderråvarorna vet djurleverantören vad det är för foder som djuren får varje dag. Det är viktigt att göra analyser varje år. Man kan tycka att förutsättningarna har varit likartade som året innan och att grovfodret inte borde skilja så mycket i näringsvärde. Men kyla, torka, skördetidpunkt, sortval med mera påverkas grödorna och gör att sammansättningen skiljer från år till år.

Proteinet som djurproducenten får genom det hemmaodlade ensilaget/fodret är det mest prisvärda proteinet djuren kan få. Det är även ett klimatsmart protein, det odlas i närområdet, det krävs inga långa frakter. Många djurproducenter kompletterar proteinet i ensilaget/fodret med ytterligare hemmaproducerat protein, tex åkerbönor, raps, ärtor, lupiner eller egna sojabönor om de bor i södra/östa Sverige och har jordar som passar för detta.

Vilket/vilka av dessa grödor som används är det som passar att odla på den enskilda gården allra bäst. I det fall det behövs kompletteras med annat protein såsom sojamjöl, som inte odlas på egna gården, är detta alltid certifierade produkter som används till våra svenska djur. Alternativa fodermedel som t ex drank är också ett fodermedel som kompletterar foderstaten med protein.

Genom att odla proteingrödor själv eller genom att använda alternativa fodermedel så används de resurser som finns i närområdet och klimatpåverkan blir lägre.

Klicka här för att komma till Framtidenskött.se och lyssna på Podden!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Foder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.