2016 16/11

Charkprodukter – Ett klimatsmart sätt att ta tillvara på hela djuret

Att göra charkuterier är ett riktigt hantverk. Det är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Förr då det rådde mer knapra förhållanden var det viktigt att få ut så mycket mat som möjligt av de djur man slaktade. Idag är det fortfarande lika viktigt ur en hållbarhetssynpunkt. Genom att göra härliga pastejer, korvar, syltor och skinkor kunde man variera sin kost och ta tillvara på fler detaljer. Man använde sig även av olika konserveringsmetoder för att öka hållbarheten. Saltning, rökning och torkning var vanliga metoder.

Hos oss på HKScan lever traditionen vidare. Idag har charktillverkningen utvecklats och moderniserats, men att ta fram charkuterier som pastejer, korvar och skinkor är fortfarande ett äkta mathantverk. Tillverkningen kan ta lång tid och kräver noggrann övervakning för att slutprodukten ska få rätt struktur, utseende och smak.

Läs hela inlägget på Framtidens Kött, klicka här

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, HKScan, Scan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.