2016 22/12

Vi utvecklar framtidensstall!

20161214_130220 20161213_144223

HKScan Sweden blev en av vinnarna i upphandlingen av att utveckla framtidens stall för smågrisproduktion. Jordbruksverket utlyste tidigare i år en tävling via landsbygdsprogrammet där utvecklingsgrupper gav anbud för att vara med att ta fram nya innovativa lösningar för kostnadseffektiva stallar. Vi på HKScan ser positivt på denna typ av projekt då kostnaden för att investera i djurproduktion är hög och har en stor inverkan på lönsamheten. Lagstiftningen ligger i Sverige idag på en hög nivå, vilket påverkar investeringskostnaden. Vi på HKScan vill värna om den lagstiftning och fina djurhållning som finns, men samtidigt hitta nya innovativa stallösningar som bibehåller eller förbättrar djurvälfärden samtidigt som stallet måste vara en effektiv arbetsplats och ha god arbetsmiljö.

Projektet har nu startat och löper fram till våren 2018 då ett vinnande stall utses från två projekt i varje kategori. Under förra veckan var besökte vår projektgrupp Finland för att se vad vi kan lära av sättet de bygger smågrisstall i Finland. I uppdraget ingår att studera och hitta lösningar även från utlandet, men också från andra branscher. För att genomföra projektet var ett av kraven att utvecklingsgruppen skulle bestå av en lantbrukare som är intresserad av att bygga framtidens stall, varvid Peter Berg på Gässlösa Gård fick frågan att vara med. Peter driver gården i Värmland tillsammans med sin bror Ola och bedriver idag en grisproduktion. Övriga gruppdeltagare är Victoria Ohlsson, HKScan, Ulla Ketola, HKScan, Kimmo Haapanen, HKScan, Fredrik Fredbo, Abetong, Carl-Johan Ehlorsson, Gård & Djurhälsan och Jos Botermans, SLU. Denna utvecklingsgrupp har bred kompetens och kan ta med sig kunskap och inspiration från många olika håll, både från Sverige, men också från utlandet, andra branscher och kunskap från forskning och utveckling.

–          Jag ser framemot att arbeta tillsammans med denna grupp av experter. Vi har många olika erfarenheter som ger en oerhörd bredd och kompetens för att kunna utveckla denna typ av lösningar, säger Victoria Ohlsson, Development Manager HKScan och projektledare utvecklingsgruppen

 

Under projektets gång kommer vi att berätta mer om arbetet och medlemmarna i utvecklingsgruppen.

 

Länk till Jordbruksverkets information om framtidenstall, klicka här.

 

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i HKScan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.