2017 20/11

HKScan utvecklar framtidens stall tillsammans med Abetong

Sedan ett år tillbaka har HKScan drivit ett av Jordbruksverkets tävlingsprojekt för att utveckla framtidens stall för smågrisproduktion. I projektet har Abetong varit en viktig samarbetspartner och nu har företagen tillsammans utifrån lärdomarna i projektet utvecklat stallar för grisproduktion.

Utgångspunkten för smågrisstallet som utvecklats ligger i den ritning som tagits fram inom tävlingen Framtidens stall som Jordbruksverket utlyst. Slaktgrisstallet har utvecklats för att komplettera smågrisproduktionen och dessutom vara funktionellt och hållbart för en god produktion och bra djuromsorg. Att tillhandahålla förslag på ritningar för nyinvestering ser HKScan som ett led i utvecklingen av producenttjänster för att stötta våra djurleverantörer i deras utveckling. HKScan leder utvecklingen av svenskt kött genom hela värdekedjan, Från Gård till Gaffel, och då är investeringsprocessen en del av detta.

-Vi anser att det är viktigt att stallar som byggs är hållbara både ur djurvälfärds perspektiv, men också att de är kostnadseffektiva och att det bedrivs en produktion som är klimatsmart, säger Victoria Ohlsson, Development manager på HKScan.

Ritningarna som tagits fram är flexibla och kan lätt anpassas utifrån den produktion som finns på gårdar som vill investera i svensk grisproduktion. Det är enkelt att utöka eller minska stallarna efter önskat djurantal. I utformningen har även hänsyn tagits till att ritningarna kan användas både för den som bygger ut befintlig produktion, men också för den som nyinvesterar. För ritningarna står Fredrik Fredbo, Abetong och Kimmo Haapaanen, HKScan.

Tävlingen för att ta fram framtidens smartaste stall arrangeras av Jordbruksverket som en del av landsbygdsprogrammet. Totalt är det 11 lag som tävlar i sex olika produktionsgrenar för att ta fram stall; smågris, slaktgris, dikor, mjölkkor, slaktungnöt och lamm. Den 8 mars kommer en jury utse vinnare av det mest lönsamma stallet inom varje gren, där även stallets flexibilitet, anpassningsförmåga, miljö- och klimatsmart produktion, god och säker arbetsmiljö, god djuromsorg samt högt smittskydd är viktiga delar. Alla är välkomna att delta på seminariedagen i Jönköping där vinnarna presenteras. I HKScans projektgrupp har följande deltagare varit delaktiga; Victoria Ohlsson, HKScan, Fredrik Fredbo, Abetong, Kimmo Haapanen, HKScan, Carl-Johan Ehlorsson, Gård & Djurhälsan, Peter Berg, grisföretagare, Jos Botermans, SLU och Ulla Ketola, HKScan.

För ytterligare information kontakta
Victoria Ohlsson, Development manager, HKScan Sweden,
telefon: +46 (0)44 194 014
Fredrik Fredbo, Produktionsutvecklare, Abetong,
telefon: +46(0)46 207 981

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan, HKScan Agri och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.