2017 8/12

Marknadskommentar vecka 50

Scan i topp när Aftonbladet testar julskinkor!
I årets test av julskinka i Aftonbladet Söndag gav inte Scan konkurrenterna en chans. Ettan, Scans Gourmetskinka, var helt överlägsen och den enda som fick 5 plus och epitetet världsklass. Lika överlägsen tvåa var Scan julskinka av rapsgris.

15 julskinkor, alla med ursprung Sveriges var med i testet som var en en blindtest. De fyra deltagarna i testpatrullen visste alltså inte vilka julskinkor de smakade, luktade och gjorde visuella bedömningar på under testet, bara att alla var från svenska gårdar.

Urvalet gjordes utifrån sortimentet i de stora livsmedelskedjorna. Ica, Coop, Axfood (med Willys och Hemköp), Citygross och Lidl.

I testet användes enbart kokta julskinkor, färdiga för griljering, eftersom det är den variant av julskinka som konsumenterna oftast efterfrågar och som det säljs överlägset mest av.

Juryn bestod av Maria Forshufvud, VD på Svenskmärkning, Elisabet Qvarford, VD på branschorganisationen Svenskt Kött, Johan Gunnarsson, Aftonbladets Söndags matredaktör samt Stefan Ekengren, köksmästare på restaurang Hantverket i Stockholm.

Bilden till nedan är en faksimil från Aftonbladet Söndag.

 

Gris
Nu är vi inne på sluttampen av julproduktion. Tack till alla med god planeringsanmälan, flödet har fungerat perfekt. Nästa vecka är noteringen oförändrad. Vill informera om att vi vecka 51 återställer övre viktgränsen till 99,9 kg.

Nöt
Fortsatt gott om nöt på marknaden, detaljer skärs ner till färs. Vissa ädla detaljer såsom oxfilé sparas och planeras till nyår. Hör av dig om du vill köpa fina mjölkraskvigor! Notering oförändrad vecka 50.

Lamm
Stort utbud på marknaden, vi lagrar stek till påsk och grillen. Tänk på att ändra i slaktanmälan senast tisdagen före anmäld vecka, vi har en del missar på senaste tiden. När transportören för att meddela dag för hämtning visar det sig att antalet stämmer inte – det är inte okej! Dessa djur är sålda till kund och en av dina lammkollegor har kanske fått vänta med sin leverans för att just dessa djur var planerade att hämtas. Skärpning!

Vecka 50 utökas viktsintervall för bäst betalt lamm. Kontraktstillägg höjs vecka 50 med 1 kr/kg.

Nu är det hög tid att planera påskens slakt (vecka 11-12 år 2018) – kontakta slaktanmälan snarast! Tel 0771-500 500.

Trevlig helg!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.