2018 10/3

Framtidens smartaste stall

Den 8 mars hölls det avslutande seminariet för Jordbruksverkets tävling Framtidens smartaste stall där HKScan presenterade sitt bidrag för smågrisstall. Jonas Fjertorp, utvecklingsstrateg på Jordbruksverket är initiativtagare till tävlingen och juryns ordförande var nöjd med resultatet som presenterades av de 10 bidragen.

Sverige behöver fler konkurrenskraftiga jordbruksföretag. Vi är väldigt glada för den stora uppslutning som blivit kring tävlingen och frågan att utveckla lösningar för lönsamma stallar med en hållbar produktion. Detta är ett nytt sätt för Jordbruksverket i vår uppgift att främja konkurrenskraftiga jordbruksföretag. De stallkoncept som utvecklats är en fantastisk inspirationskälla för jordbruksföretagare som funderar på att bygga stall. Vi hoppas att det ska ge fler modet att investera i animalieproduktion, säger Jonas.

Vi på HKScan är mycket glada till det initiativ som Jordbruksverket har tagit att utlysa denna tävling. HKScan vill vara en partner till sina djurleverantörer och då är utveckling av stallritningar ett led i utvecklingen av producenttjänster. HKScan leder utvecklingen av svenskt kött genom hela värdekedjan, Från Gård till Gaffel, och då är investeringsprocessen en del av detta.

Stallet som HKScan presenterade tillsammans med våra samarbetspartners är ett stall som har fokuserat på god djuromsorg, hög flexibilitet, smittsäkert och en hållbar lösning för framtiden. Vi är mycket nöjda med resultatet och är stolta över att juryn uppskattat vår ambition att utveckla ett stall som är flexibelt och kan anpassas utifrån förutsättningarna på gården där investeringen ska ske. Grunden i stallet är ett stall med låga tekniska lösningar och mekanik, men har möjligheter att kompletteras med ny teknik för den som önskar, säger Victoria Ohlsson.

Victoria berättar att arbetet har varit mycket intensivt, men också gett möjligheter för hela gruppen att tänka utanför boxen. Gruppens sammansättning med olika kompetenser och erfarenheter har gjort att vi fått intressanta infallsvinklar och redan från första mötet var det tydligt att gruppen stävade åt samma håll och ville skapa en komplett lösning som ger en bra grund för den som vill investera.

Stallösningen som HKScan presenterade har utvecklats av:

  • Victoria Ohlsson, HKScan
  • Fredrik Fredbo, Abetong
  • Kimmo Haapanen, HKScan
  • Carl-Johan Ehlorsson, Gård & Djurhälsan
  • Peter Berg, Gässlösa Gård
  • Jos Botermans, SLU
  • Ulla Ketola, HKScan

Victoria vill rikta ett stort tack till gruppen som utvecklat HKScans framtida smågrisstall, och ett extra stort tack till Peter och Ola Berg på Gässlösa gård som förhoppningsvis inom snar framtid kommer att bygga nytt smågrisstall. Vi riktar även ett stort tack till Mikael Kirk på Agrisys i Danmark som varit ett bollplank i utvecklingen av dräktighetsavdelningen samt till JO Stalldesign, Lifsungs och Skiold.

För den som vill ta del av vårt arbete, klicka här.

Under eftermiddagen anslöt prins Carl-Philip som besökte HKScans monter och fick information om hur HKScans bidrag till tävlingen.

För att se alla bidrag inom tävlingen, klicka här.

Prins Carl-Philip besöker HKScans monter och Victoria berättar om HKScans smågrisstall

HKScan presenterar stallösningen under ett seminarium

Utmärkelsen/diplomet från juryn

HKScans monter och delar av utvecklingsgruppen

Postat den av Göran Niléhn.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.