2018 22/3

Årsredovisning Hampshire 2017

HKScan äger Hampshiregenetiken och har ett nära samarbete med avelsbolaget JSR Genetics i England samt ScanPig i Norge. Totalt sett bedrivs avelsarbetet i fem avelsbesättningar; tre stycken i Sverige, en i England och en i Norge.

Efter justerat avelsmål fortsätter Hampshireaveln att utvecklas och är idag Sveriges populäraste faderras. Resultaten för 2017 visar att tillväxten fortsätter att öka och foderförbrukningen minskar. Tester visar även att Hampshire visat sig vara extra motståndskraftig mot E.coli.

Under slutet av 2016 justerades avelsmålet för Hampshire av HKScan tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet. Vid justeringen valdes att lägga ett större tryck på egenskaper som foderomvandling och tillväxt. Redan under 2017 såg HKScan att justeringen av avelsmålet gett resultat. De fenotypiska resultaten visar att galtar uppnår 100 kg på 133 dagar och växer 742 gram per dag mellan födsel och 100 kg. För de galtar som testats i foderautomater ses en tillväxt på 1070 gram per dag i intervallet 35 till 100 kg. I samma intervall är foderförbrukningen 141 kg, vilket ger 2,2 kg foder per kg tillväxt och därmed 20,3 MJ NEv per kg tillväxt (baserat på 9,4 MJ NEv/ kg foder).

Övriga egenskaper i avelsmålet visar en genomsnittlig köttprocent på 62,1 för alla slaktade galtar och gyltor samt späck 8,0 mm vid 100 kg. Hållbarhetsegenskaperna håller sig på stabila nivåer med en god exteriör och en låg förekomst av osteokondros (armbågs- och knäled).

De genetiska resultaten visar att alla de egenskaper som ingår i avelsmålet för Hampshire rör sig åt önskvärd och planerad riktning – grisarna växer och omsätter fodret snabbare samt ansätter en högre andel kött i slaktkroppen. Det totala genetiska framsteget för alla egenskaperna är SEK 20 per slaktgris och år.

Förutom framstegen för produktionsegenskaperna har det även genomförts köttkvalitéanalyser i England under året. Dessa visar att korsningar innehållande RN-genen (endast förekommande hos Hampshire) ger kött som smakar bättre, är mörare och saftigare, har ett lägre tuggmotstånd och ett högre genomsnittligt betyg i jämförelse med kött från andra korsningar som inte har RN-genen. Vad gäller hälsoläget har Hampshire, genom DNA-analyser gjorda i England, visat sig vara extra motståndskraftig mot E.coli.

På Svenska Köttföretagens seminstationer finns det olika sortiment av Hampshiredoser att välja bland; standarddos, toppdos (20 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} bästa galtarna i avseende på handelsvärde), legsdos (15 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} bästa galtarna i avseende på avelsvärde ben), samt för HKScans leverantörer finns tillvalet DeLuxe doser (RN-genen för köttkvalité).

Glädjande ses en ökning i intresset av Hampshire som faderras och seminförsäljningen ökar både i Norge och England. I Sverige ökar försäljningen för tredje året i rad och idag använder majoriteten av de svenska grisproducenterna den svartvita grisen!

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri, Nordic Genetics och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.