2018 12/7

Vi öppnar visst utrymme för anmälan lamm!

Se hit slaktlammproducenter, vi planerar just nu för en slakt av lamm över plan vecka 29-32. Kontakta slaktanmälan ifall du har lamm som kan gå till slakt som inte är slaktanmälda just nu (gäller INTE får eller KRAV-lamm).

Tips för slaktlammsproducenter just nu:

-väg igenom lammen.

-Överväg att avvänja lammen från tackorna ifall det inte redan har gjorts.

-Det är bättre att samla lammen i flockar och erbjuda dem tillskott av pellets eller spannmål och öka deras tillväxt så att de kan gå iväg till slakt snabbare. På så sätt minskar du förbrukningen av bete och grovfoder.

-Sikta inte på för höga levandevikter inför slakt. Det är bättre att snitta 17-18 kg och att lammen kommer iväg än att vänta in 19-21 kg i medelvikt.

-Inga lamm under 38-40 kg ska gå till slakt, det är för tidigt.

-Hullbedöm tackorna och gruppera dem vid behov. De feta tackorna kan du vara ganska tuff mot, de får se denna sommaren som en bantningskur. Tunna tackor och ungtackor, rekrytering behöver däremot rätt mängd bete eller annan tillskottsutfodring för att det inte ska hämma produktionen på sikt.

-Avvakta med att klippa får i hettan, det stressar dem och ökar behovet av mat. Inför betäckning kan du crutcha, det vill säga klippa runt svans och bakhasorna.

-Hantera och väg djuren när det är som svalast, tex på kvällen.

-Använd ögat! Just nu ser många hagar för jäkla trista ut men titta på djuren. Är de nöjda? eller springer de runt och söker mat? eller skriker hela tiden? Är lammen runda över ryggen och flankerna samt fluffiga i pälsen – i så fall är de fortfarande bra igång!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.