2018 17/7

Uppdatering av betesbloggen!

Sommaren 2018 ser ut att bli ett väldigt besvärligt år för svenskt lantbruk. Om det kan vara till någon tröst för er lammproducenter så är det de facto så att får klarar sig bättre på korta, torra beten än andra djurslag. Även om tackornas vikt och hull kan ta mycket stryk kan lammen växa förvånansvärt bra.

Känn inte för stor stress av nedtorkade beten – kvalitén
finns där!
Experten tipsar! Det är bättre näringsvärde än vad man tror i det nedtorkade betet. Kvalitetsmässigt kan man dela in betesmassan i tre grupper; blad, stjälkar och visset material.

Det vissna materialet har normalt en låg foderkvalitet och består av gamla, utvuxna blad, strån och stjälkar. Men sådana här varma och torra somrar består större delen av det vissna materialet av nedtorkade späda, unga blad. Så även om betet kan se tråkigt ut så är näringsvärdet bra eftersom det är materialet är att likställa med hö gjort på späda blad. Speciellt för lamm från 3-10 veckor är det här ett bra bete som dessutom är parasitfritt. En annan faktor som också påverkar beteskvalitén i positiv riktning en torr sommar är den långsammare betestillväxten. Denna gör att även försämringen av beteskvalitén går i långsammare takt än normalt.

Dock måste såklart en rimlig mängd bete finnas. Om mängden bete tryter märks det ganska snabbt genom att djuren blir oroliga, börjar vandra runt och leta efter mat eller uppträder allmänt skrikiga. 

Tuff sommar för tackorna
Kortsiktigt har tackor i gott hull en bra förmåga att mjölka på hullet. Men med låga betesmängder under en lång tid av sommaren blir det väldigt tufft för tackorna, speciellt för de yngre tackorna som även behöver öka i egen levandevikt (7-10 kg) till nästa säsong. Säkerställ att tackorna inte tappar mer än två hullklasser (8-10 kg). Då är det bättre att vänja av lammen.

Det är svårt för tackor att växa mer än 150 g/dag även på bra höstbeten. En två-års tacka som tappat 10 kg under laktationen och dessutom behöver växa 7 kg till nästa betäckning har lång sträcka att ta ikapp innan hon är tillbaka i rätt vikt och hull. Måna om dessa djur lite extra! Ta dig tid och väg dem! Håll dem under extra uppsikt och var noga med mineraler, vitaminer och gärna tillskott med kraftfoder eller energiblock.

Betets kvalitet när regnet kommer
Kortsiktigt faller beteskvalitén för lammen på sommarbetet snabbt om det kommer regn. De nedtorkade bladen förstörs och tappar allt näringsvärde. Det blir som sunkigt, nerregnat hö. Det vill inga djur äta. Det kan dessutom bli en snabb uppförökning av parasiter på betet.

Normalt tar det 10-15 dagar efter regn, på riktigt torra beten, innan det blir en positiv nettoeffekt. Djuren blir ofta rymningsbenägna och oroliga under den här perioden. Så det är bra om man kan hitta några lämpliga övergångsbeten, alternativt stödutfodrar under den här perioden. Ha inte för bråttom utan låt betet växa till sig lite rimligt (5-7 cm) innan djuren släpps dit. Växterna behöver komma igång med sin fotosyntes och tillverka socker och näring – det är inte möjligt ifall bladmassorna betas av alltför snabbt.

Vallar och betesmark
Torkan och värmen har gjort att de flesta växter har stannat av sin tillväxt och gott in i ett viloläge. Precis som växterna gör när kylan kommer på vintern. Bara för att de slutat växa är de alltså inte döda. Om vi sedan får en regnig andra halva på sommaren finns det goda möjligheter för att ett väldigt spätt och näringsrikt bete långt fram på hösten. Speciellt som en stor del av näringen i marken ligger kvar oanvänd i många vallar och betesmarker. En annan positiv sak i fårbetena i år är att det varit för torrt, även för normalt torktåliga ohävdsarter som nässlor och tistlar i betena. Måttligt torra år kan de annars sprida sig kraftigt i fårbetade marker. Sommarens väder är också gynnsamt för att kunna beta blöta och fuktiga betesmarker. Marker som annars är svåra att beta med får.

Tänk så här!

  • Det är bättre näringsvärde än vad man tror i det nedtorkade betet, materialet är att likställa med ett bladrikt hö.
  • Mängden bete måste säkerställas!
  • Håll koll på tackornas hull. Ta dig tid och väg tackorna! Ungtackorna måste prioriteras, de växer fortfarande själva.
  • Nedtorkade växter befinner sig i dvala, regn kommer att kicka igång dem.
  • När regnet kommer, ha inte för bråttom, utan låt betet växa till sig lite rimligt (5-7 cm) innan djuren släpps dit. Växterna behöver ges möjlighet till egen fotosyntes och tillverka socker och näring.
  • Se fördelen med att säsongen ger få problem med parasiter eller ohävdsarter på betet. Blöta marker har fått utmärkt avbetning i år.

Text, fakta och expertråd: Gunnar Danielsson och Elisabeth Svensson

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.