2018 22/8

Uppdatering av betesbloggen

Gunnar Danielsson delar med sig av tips och tankar så här i slutet av augusti.

Liksom under april måste nog tyvärr en stor del av den växande djurens näringsbehov under resten av augusti komma från annat än från betet. Även om dagstemperaturen och nederbörden återgått till lite mer normala värden tar det tid innan betestillgången når upp till normala nivåer. Om man räknar med en normal betestillväxt för årstiden på cirka 30 – 40 kg/ha så tar det minst 20-25 dagar innan betesmassan når upp till de 1 000 kg/ts ha som behövs för att få ett någorlunda rimligt foderintag för högproducerande djur. Helst skall betesmassan upp till 1 200-1 500 kg ts/ha för optimal produktion.

Det här innebär tyvärr för många att en stor del av den växande djurens näringsbehov under resten av augusti måste komma från annat än betet, det vill säga i praktiken kraftfoder.

Eftersom det går åt cirka 1 mm nederbörd för att producera 20 kg ts/ha krävs det dessutom 50 mm regn för att komma upp i en betesmassa på 1 000 kg ts/ha. Så för de flesta är nederbördsmängden fortfarande den stora begränsande faktorn för betestillväxten. På de flesta beten ligger det idag 4 månaders onedbruten träck så näringsmässigt finns det en stor potential för sen tillväxt. Kortsiktigt gör dock den stora mängden onedbruten träck att betesmassans hygieniska kvalitet kan bli dålig under den första veckan vid övergång till regnigare väder. Se upp för diarreer på lammen !

Vinnare och förlorare denna säsong
De stora vinnarna i årets betessäsong har varit januari-februari lammande tackor och obetäckta ungackor. Det korta, näringsrika betet fungerar utmärkt för den här typen av djur. De funkar bäst med betesmängder kring 6 – 800 kg ts/hektar som ger en lagom viktökning på 50-100 gram per dag.

De stora förlorarna i årets betessäsong har varit tackor som lammat i april, maj och juni. Eftersom tackorna i princip mjölkar nästan lika mycket oavsett betestillgång är hull och kroppsvikt hos de flesta av de här tackorna i dagsläget mycket långt ifrån vad som är rimligt för att klara att betäckas och producera till nästa år. Hur det här skall kunna åtgärdas med den betestillgång och tillgängliga mängd vinterfoder finns tillgänglig är årets stora frågetecken i fårbranschen. Förhoppningsvis kan vi få en positiv utveckling av betet i september och oktober. Får vi bara tillräcklig mängd bete så är kvaliteten på höstbetet superbra till snön lägger sig.

Viktigt dock för alla med april-juni lammande tackor att man går igenom tackornas hull och vikt i mitten av september och gör en realistisk bedömning av läget inför betäckningen i november. Att göra stora förändringar på tackornas hull och vikt efter betäckningen leder bara till störningar i balansen fodervikt, livmoder och näringsreserver till fostren. Vid betäckningen måste tackan ha rätt hull och vikt.

Alternativa beten och fodermedel
Det pratas mycket om skogsbeten, löv, vass etc. i år. Det finns många fodermedel tillgängliga utanför den vanliga betesmarken såsom bärris, ljung, löv, barrväxter, vass etc etc. Tänk på att för nästan samtliga av de här nämnda fodermedlen gäller det att näringsvärdet ligger kring halmnivå.

Erfarenhetsmässigt vet man att en tacka kan klara underhållsbehovet ganska bra på en blandad tillgång av de här fodermedlen eller med vanlig halm kompletterat med en kraftfodergiva på cirka 3 hg kraftfoder/dag. Vissa löv som rönn, ask, lind är något bättre. Björklöv och barrväxter något sämre. Ljung äts bäst vid dagstemperaturer under 10 grader.

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.