2019 14/8

Betesbloggen – augusti

Nu finns det behov av att både summera läget så långt som vi har kommit på betessäsongen 2019 samt göra en plan för resterande del. Vi tar på oss ”hatten” att göra en generell analys och lite tips för hur du kan tänka och agera framåt. Överlag så har beteslammen vuxit sämre i år jämfört med ifjol eller ett ”normalår”. Vi på HKScan märker att många hör av sig och behöver senarelägga sin planerade slakt så att lammen kommer upp i slaktmognad innan leverans. Det är bra att man ändrar sin anmälan och lämnar lammen när de verkligen är klara, men det är synd att vi får färre sommarslaktade lamm och mer höstslaktade lamm – det blir förutom märkbart i industrin och hos slutkonsument en negativ effekt i lammproducenternas plånbok. Äldre lamm som slaktas senare på säsongen innebär en högre uppfödningskostnad och högre arbetsinsats till ett enligt säsongen lägre slaktpris.

OBS när du läser texten/länken, ha gärna i åtanke att vi vet att det finns lokala avvikelser i nederbörd och betestillgång – läs och ta till dig av det som kan passa och funka för just dig. Lycka till hälsar Gunnar Danielsson och Elisabeth Svensson

Betesblogg_aug_201908

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.