2019 20/9

Marknadskommentar 39

Succén med Styckmästarens Utvalda Lamm fortsätter!
Under första halvåret har vi på Scan gjort en utökad marknadssatsning på svenskt lamm. Vår erfarne köttexpert, Styckmästare Benny Granqvist, har valt ut lämpliga detaljer till de nya sortimenten.  Det blev två olika sortiment anpassade efter kundernas behov, ett färskt lammsortiment för konsument i butik och ett fryst lammsortiment för yrkeskunniga kockar. Benny har stolt satt sitt namn på produkterna, som säljs under Scan-konceptet Styckmästarens Utvalda.

Gensvaret på det utökade sortimenten har varit överväldigande positivt:

-Jag har aldrig varit med om en liknande lansering, allt vi kan få fram går åt! Vi har krögare som står på kö för att få ta del av konceptet, säger Maria Dundeberg ansvarig för Restaurang och Storhushåll sektorn på Scan.

-Även butikerna lovordar vår satsning och beviset för att en lansering är lyckad är att produkterna säljer ut ur hyllan, och det gör verkligen Styckmästarens Utvalda Lamm. I rapporter från Scans säljkår duggar lovorden just nu tätt från handlare runt om i landet säger Torbjörn Lithell ansvarig för Dagligvaruhandeln inom Scan.

På restaurangsidan är det just smaken på svenskt lamm som lyfts fram av kockarna. Ett tydligt mål med satsningen har också varit att lyfta fram stoltheten för svensk lammproduktion och våra yrkeskunniga styckare.

-Vi gör så mycket rätt här i Sverige vad gäller djuromsorg, arbetsmiljö med hänsyn till våra naturresurser. Det är klart att det avspeglar sig i den kvalité vi kan erbjuda och det har våra kunder och konsumenter förstått. Utmaningen framåt är nu att tillgodose efterfrågan året runt, påpekar Magnus Lindholm ansvarig för Inköp djur på Scan.

Vi är medvetna om att våra svenska lammproducenter har haft stora utmaningar. Sommaren 2018 drabbades man hårt av torkan och flera producenter valde att avsluta sin produktion eller minska på antalet tackor i besättningen. Till följd av detta föddes färre lamm i våras vilket avspeglas i ett färre djur till slakt 2019.

-Eftersom vi har en så stor framgång med vår utökade marknadssatsning på lamm har vi fått utrymme att stärka betalningen till våra duktiga lammproducenter. Vecka 39 höjer vi noteringen på lamm med 1 kr/kg. Jag har jobbat i lammbranschen i över 20 år och mig veterligen är det helt unikt med en höjning av lammpriset på hösten.  Jag vill också passa på att trycka på att vi gärna vill att fler satsar på lamm eller utökar sin lammproduktion, hör av dig till våra Inköpare så berättar de mer om vad vi erbjuder och kan hjälpa dig med i din lammproduktion avslutar Elisabeth Svensson som jobbar som ansvarig för inköpet av lamm på Scan.

Utveckling av slakten i Linköping följer plan
Vi är glada för den stora uppslutningen på våra leverantörsträffar i början av September där vi har berättat om Scans utveckling och informerat om arbetsplanen för att höja slakten i både Lammhult och Linköping. Vi är väl förberedda och arbetet ligger i fas med vad som är planlagt. Våra engagerade transportörer och åkerier anställer fler chaufförer och vi utökar personalstyrkan på vår anläggning i Linköping. Vi ser fram emot ett fortsatt tight jobb tillsammans för en stärkt och effektiv värdekedja.

Vecka 39 gör vi gör en viktjustering i vår notering som tydligare visar vilken kvalitet som man bör sikta på vid leverans av handjur (ungtjur/stut/yngre tjur). Handjur över 300 kg slaktad vikt höjs med 25 öre/kg och handjur med vikt under 300 kg sänks med 1-2 kr/kg beroende av viktintervall, se mer i vår notering på www.hkscanagri.se. 

Marknad gris
Vi köper gärna in fler suggor som behövs som råvara i vår charktillverkning. Julproduktionen är igång och övrig efterfrågan är normal för årstiden.

Notering vecka 39: sugga höjs 50 öre/kg och smågris höjs 10 kr/st.

Trevlig helg

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.