2019 25/10

Ny forskning gällande Hampshire

Angående droppsvinn på Hampshire

När kött värms upp för vidareförädling frigörs vatten och vätskeförlusten som uppstår kallas för droppsvinn. Tidigare forskning och tester har visat att slaktgrisar med Hampshire som faderras har ett högre droppsvinn än andra raser. Detta pga. den så kallade RN-genen som Hampshire bär på som samtidigt ger bra köttkvalité. Avkommor efter Hampshire kan bära på genen, eller vara utan den. I en ny studie från i år jämfördes droppsvinn mellan avkommor av Hampshire, med och utan genen, samt av Duroc. Studien genomfördes av JSR Food Quality Centre som drivs av JSR Genetics, och som är HKScans samarbetspartner för Hampshire i Storbritannien. Studien visade att det inte finns några statistiskt signifikanta skillnader i droppsvinn mellan slaktgrisarna oavsett faderras.

Testet genomfördes på 25 prover från vardera raskombinationen; Hampshire med RN-genen, Hampshire utan RN-genen och Duroc. Moderdjuren var av samma ras för alla avkommor. Två kotletter skars ut från varje djur på samma sätt (en från vardera sida) och analyserades. Alla prover togs samma dag för att minimera variationen av slaktomgång, och förvarades i kyl (5 °C). Droppsvinn mättes efter 24, 48, 72, 96 och 120 h efter slakt. Resultaten visade att andelen droppsvinn inte skiljer sig signifikant mellan de olika raserna. Inte heller fem dagar efter slakt skiljer sig resultaten, och därmed är det inte ett uttalat högre droppsvinn i kött från Hampshire. Studien stärker vår tro på att Hampshire är den rätta faderrasen för vår slaktgris för att ge våra konsumenter ett kött av bra kvalitet med hög smaklighet.

 

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan, Nordic Genetics och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.