2019 3/11

Thomas heter samordnaren i stallet, Jimmy är produktionsledare slakt

Thomas och Jimmy har tillsammans 54 år av jobberfarenhet, och de är två av HKScans skickliga medarbetare på anläggningen i Linköping.

Thomas är ansvarig för djurstallet på HKScans anläggning i Linköping. Thomas har jobbat 30 år inom företaget och kommer från en familj med eget lantbruk med smågrisproduktion. En vanlig arbetsdag anländer ca 15 bilar med nöt och lamm till Linköping.
-Vårt jobb i stallet består av att lasta av djuren lugnt så att det blir en så stressfri miljö som möjligt beskriver Thomas.

Djuren lastas av gruppvis efter hur de har åkt tillsammans på bilen. Därefter sorteras djur upp mellan dom som ska slakts samma dag respektive de som ska övernattas.
-Vi har byggt om anläggningen för att anpassa hanteringen så det stämmer med djurens sinnen och sätt att uppleva miljön och deras naturliga instinkter; hur de föredrar att flyttas i grupp, gå till ett ljusare område, om möjligt raka gångar (undvika tvära hörn etc.) förklarar Thomas.

HKScan har investerat i ett en-box system där boskapen står ett och ett i väntan på veterinärbesiktning och sedemera slakten. Djuren har tillgång till vatten och om djuren står på stall över natten får de foder i form av hö. Djuren har möjlighet att lägga sig ner och vila.

-Ofta är det helt tyst här på eftermiddagen när avlastningarna för dagen är klara. Djuren kommer till ro och ligger och idisslar berättar Thomas.

Fåren och lammen ställs i boxar enligt samma grupper som de hade på lastbilen. Varje box har ett info-kort där ankomsttid registreras. På så sätt kan personalen hålla reda på vilken box som ska tömmas, de djuren som kom in först enligt listan ska också alltid tas först till slakten. Djuren får alltid gå i grupp, det är deras naturliga beteende.

Jimmy Nilsson är Produktionsledare på HKScan. Jimmy har jobbat mycket i projektet med den nya lammslaktlinjen.

-Vi har byggt upp en hanteringsgång som är snarlikt systemen som finns på gård så vi upplever att djuren förflyttar sig utan att vi behöver driva på dem särskilt mycket. I slutänden av gången kommer den så kallade restrainern, ungefär som två transportband av gummi som står upp på vardera sidan och de är snedställda som ett ”V”. Djuren kläms lätt fast och lyfts upp en aning från golvet vilket gör att de kommer ”åkande” på rad efter varandra. Hanteringen är lugn och stressfri för djuren och operatören som ska göra bedövningen med el inför slakt har de bästa förutsättningar att göra detta eftersom djuren är stilla och i en god position för att utföra momentet. Linköping är enda anläggningen i Sverige som har restrainer-teknik att tillgå vilket höjer djuromsorg, arbetsmiljö och slakthygienen med ljusår jämfört med det andra systemet där man har en grupp av lamm i en bedövningsbox och fångar in dem en och en i taget förklarar Jimmy.

Vi avslutar intervjun med några väl valda frågor till Thomas och Jimmy:

När har stallet ”öppet” i Linköping för mottagning av djur?
-Vi tar emot djur med start på söndagar inför den nya veckan och sedan fram till fredag, säg då mellan klockan 06:30 till 16:30. Slakten av nöt är igång mellan kl 06:45 och 16:30 och lammslakten är bemannad mellan kl 06:45 och 16:00 berättar Thomas.

Vi frågar Jimmy om det blir fler djur som ska natta över i Linköping efter årsskiftet när HKScan ökar slakten i och med att det kommer fler djur från södra Sverige?
-Nej, vi har inte fler stallplatser, så det finns ingen möjlighet att övernatta fler djur här, varken nöt eller lamm. Slakttiderna förändras och vi kan även köra slakten utan pauser, det gör att vi hinner slakta fler djur och slipper gå upp i nattlager förklarar Jimmy.

Hur skulle du Thomas beskriva miljön i stallet?
-Oftast är det ganska lugnt, men under perioder då flera djurtransporter anländer till slakteriet under kort period så kan det bli ett högre tempo, dock får det aldrig innebära att djuren stressas.

Vad är viktigt att tänka på i ditt dagliga arbete Thomas?
-Att försöka utnyttja djurens naturliga beteende vid drivning och att inte stressa dom utan låta dom gå i sin egen takt. Att inte stå framför djuren och att försöka göra sig så osynlig som möjligt för att djuren inte ska skrämmas i den nya miljön som det innebär att byta stall.

Jimmy, hur stor var den absolut största tjuren som har kommit till HKScan Linköping?
-Den största tjuren som slaktats i Linköping, någonsin, vägde 848,7 kilo i slaktvikt.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.