2020 24/4

Nu startar betesbloggen!

Att välja betessystem är en strategisk, långsiktig åtgärd som sedan ofta används under många år. Investeringar behöver göras i anläggning och stängsling. Detta tar både tid och pengar men lönar sig i slutänden. Ett betessystem är inte statiskt utan det finns behov av att löpande göra förändringar och insatser, det kan handla om gödsling, val av gröda, skifta slåtter- och betesareal, ändra lamningstidpunkt eller tillskottsutfodra. Vi vill öka intresset och kunskap kring bete och nu är därför betesbloggen tillbaka för tredje året.

Nuläge
Nu grunnar vi alla på hur säsong 2020 kommer att bli. Inledningen påminner om säsong 2019 med låg nederbörd, blåsigt och kalla frostnätter. Marken torkas ut och växtnäringen som finns i marken blir inte tillgänglig för växterna. Vattnet behövs för att lösa och leda växtnäringen upp i växterna. Men även om betesmängden fortfarande är låg är det bra att få ut tackorna så tidigt som möjligt. Om det kommer regn och betet sätter fart är det bra om tackorna redan är anpassade till en relativt hög beteskonsumtion.

I bifogad fil kan du läsa mer om…

Start av alla betessystem
Betets tillväxt påverkas av tre huvudfaktorer
Vad händer under Betesperiod 1?
Utmaningar och begränsande faktorer på våren
Du kan påverka och styra!

HKScan Betesblogg april_2020

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Betesbloggen, Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.