2020 8/5

Marknadskommentar vecka 20

Gris
Oförändrat på den svenska marknaden. Dagligvaruhandeln fortsätter på en hög efterfrågenivå medan restaurangsektor är dämpad. Förändringar i flöden på världsmarknaden pga corona. USA har också låg efterfrågan i restaurangsektorn vilket snabbt ger stora överskott vilket de riktar mot Kinamarknaden. Länder i Europa med certifikat för Kina påverkas av detta.

Notering oförändrad vecka 20.

Nöt
God avsättning färs, vi styckar över plan och det mesta slut eller i balans. Vi hälsar nya leverantörer välkomna! Vi är nu även KRAV-godkända på anläggen i Lammhult och köper gärna KRAV-nöt i närområdet. Vi har hög fart i livdjursförmedlingen. Vi har kunder på alla typer av mjölkdjur men även betesdjur och halvfabrikat. Välkommen att kontakta din inköpare! Notering oförändrad vecka 20.

Lamm
Fortsatt hög efterfrågan och försäljning! Vi har möjlighet att öka slakten ytterligare – hör av dig om du vill börja leverera lamm till Scan och Styckmästarens Utvalda. Notering oförändrad vecka 20.

En god helg
Tips, klicka in på scan.se och läs om Halla Gård och Hållbarhetsgrisen. Hos Anders Gunnarsson som driver gården kan grisarna gå ute och böka året om, allt foder odlas på gården och gödsel blir till biogas och ny näring till växtodlingen. Ett kretslopp med andra ord. Enligt beräkningar från RISE (du finner hela rapporten på scan.se) är klimatavtrycket för Hållbarhetsgrisen 2,2/kg CO2e per kilo benfritt kött.
Jämför gärna med svenskt griskött 4,8 CO2e/kg*, lax från Norge 2,3 CO2e/kg, svensk kyckling CO2e/kg eller svensk ost 5,3 CO2e/kg. * I sommar förväntas nya lägre siffror för det svenska grisköttet, RISE håller i kalkyleringen.

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.