2020 5/6

Uppdatering av betesbloggen

Skiftet maj-juni
Betet
De låga dagstemperaturerna i slutet av maj och den låga nederbörden har gjort att både kvalitetsförsämringen av betet och betestillväxten går betydligt långsammare än normalt. Fortfarande ligger betestillväxten kring 10-15 kg ts per hektar och dag. Tillsammans har det här skapat ett fantastiskt bra vårbete. Det är lätt att hinna beta av betet i tid utan att mängden förvuxet gräs ökar hela tiden. Även naturbetena håller även nu mot slutet av maj och början av juni nästan kraftfoderkvalitet.

I balansen mellan mängd och kvalitet i betet är det alltid bättre ur produktionssynpunkt att balansen vrids mer åt mer kvalité och mindre åt stor volym.

Erfarenhetsmässigt vet man också att ju bättre det blir avbetat i maj desto bättre kvalitet kommer det att bli på junibetet. Så det mesta för ögonblicket talar för en av de bästa betessäsongerna på de sista 10 åren och en bra mjölkproduktion hos tackorna som ger pigga och snabbvuxna lamm med bättre resistens mot parasiter och sjukdomar. Snabbvuxna lamm kan också förhoppningsvis ge en tidigare avvänjning, 85-95 dagar, så att tackorna får mer tid att hämta sig innan nästa säsong.

Vallar
Problemet för tillfället är dock slåttervallarna. Tyvärr är det så att det som är ett idealiskt väder för betesproduktionen är ett rätt dåligt väder för slåttervallarna. De flesta slåttervallar idag ser mest ut som lite kraftiga och förvuxna betesvallar. Även om slåttervallarna är späda och täta har stråskjutningen börjat på (text skriven 29 maj) engelskt rajgräs, ängssvingel, rödsvingel, ängsgröe och om någon vecka även å timotej-så det blir ett svårt val för alla att bestämma när vallen ska slås.

På de flesta jordar är bristen på vatten i marken den stora begränsningen för ökad tillväxt av slåttervallen. I genomsnitt behövs cirka 1mm nederbörd för 20 kg ts tillväxt per hektar. För 1 000 kg ts ytterligare tillväxt per hektar så krävs det så mycket som 50 mm regn.

//Gunnar Danielsson

Nedan en praktisk illustration lamm på bete!
Den stängslade ytan med vita plaststolpar är yta/mängd bete som ett lamm behöver i ett rotationsbetessystem för att växa 275 gr/dag, uppfödningstid 150 dagar. Tillkommer 20-30 kg pellets i tillskottsutfodring samt salt och mineraler!

#vilkenärdinsuperkraft? #lamm #hkscan #svenskkött #kollpålammen #allalammbehövs #farmingasusual

 

Fakta & foto: Elisa på HKScan

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Betesbloggen, Får & Lamm, Foder. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.