2020 27/8

HKScans satsning Gårdsinitiativet – Vad genomförs ute på våra gårdar idag?

Det är lätt att prata om mål och visioner men att berätta om allt bra som redan idag genomförs ute på våra gårdar glöms ofta bort. Vi tänkte därför ta tillfället i akt och belysa några praktiska exempel som genomförs ute på våra pilotgårdar idag och hur insatserna är kopplade till våra olika miljöområden inom ramen för Gårdsinitiativet.

Först ut är Åkerö Säteri i Sörmland, de har en gedigen produktion med både gris, nöt och kyckling. Denna gård har ett stort fokus på cirkuläritet och framförallt en ansvarsfull användning av land och jord som binder in kol och gör den brukbar även för kommande generationer. Gården brukar förutom växtodlingen även 800 ha skog som de till viss del integrerar i djurproduktionen. Som många skogsmarker i vårt land så har tyvärr även Åkerö haft stora problem med granbarkborre vilket gör att träden varken kan användas som massa eller till virke. Att de istället kan ta tillvara träden som brännved till uppvärmning av stallar, bostads- och arbetsbyggnader samt spannmålstork gör att skogens cirkulära kretslopp inte stannar upp. Dels behöver gården inte förlita sig på fossila bränslen till uppvärmning och samtidigt binder skogen in enorma mängder överflödigt kol från atmosfären som annars skulle bidra till den globala uppvärmningen. Men bränns inte veden tänker ni nu och släpper ut lika mycket kol igen? Jo, men för varje träd som avverkas i Sverige idag planteras tre nya så där kan vi verkligen snacka effektiv landanvändning med hög en kolinlagring!

Även fast inte skogen som en gård äger brukar kopplas till djurproduktionen så kan den indirekt göra det många gånger. Att lantbrukets olika delar kopplas ihop gör att fler kretslopp kan slutas och vårt klimatavtryck på jorden minskar.

 

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gårdsinitiativet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till "HKScans satsning Gårdsinitiativet – Vad genomförs ute på våra gårdar idag?"